Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Vrouw in de kijker

“De recyclagesector staat nooit stil”

IMG_7388_bewerkt
Judith De Koninck: “Het is fijn werken binnen dit familiebedrijf. Iedereen trekt samen aan de kar om afvalstromen zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren.”

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Vanheede

25 augustus 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Als material recovery specialist bij Vanheede houdt Judith De Koninck ervan om voor specifieke materiaalstromen steeds duurzamere oplossingen te zoeken en te vinden. 

De carrière van Judith De Koninck is nog pril. Ze landde rechtstreeks vanop de schoolbanken bij Vanheede. Een bestemming die meteen goed voelde, want met een thesis die handelde over afvaloplossingen binnen een circulaire economie, voelde ze zich al als een vis in het water in alles recyclage. “De match was er meteen. Het is fijn werken binnen dit familiebedrijf. Er is geen afstand tussen de verschillende geledingen. Iedereen is gelijkwaardig en trekt samen aan de kar om afvalstromen zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren. Dat bouwen aan een betere wereld maakt deze sector aantrekkelijk voor jonge mensen.”

Als vanzelf geaccepteerd

In haar job is Judith voornamelijk verantwoordelijk voor textiel, metaal, elektronisch afval, rubber en hout. “Ik volg de evoluties in de markt op en ga op zoek naar nieuwe recyclageoplossingen die afvalstromen zo hoogwaardig mogelijk kunnen valoriseren. Daarnaast onderhoud ik de contacten met afvalverwerkers.” Aan variatie geen gebrek dus. “En ook niet aan interactie, met collega’s en partners”, voegt De Koninck er aan toe. “Bij Vanheede hoef ik me als vrouw nooit de vreemde eend in de bijt te voelen. De balans is hier mooi in evenwicht op kantoor. In de metaalwereld ligt dat bijvoorbeeld anders. Maar ik heb me nooit anders bekeken gevoeld. Als je jouw job met passie uitoefent, dan word je daar vanzelf geaccepteerd.”

Steeds nieuwe oplossingen zoeken

Als het van haar afhangt blijft ze dan ook graag nog even in de wereld van recyclage hangen. “Het is mijn eerste job, dus ik kan moeilijk vergelijken, maar ik werk hier zeer graag. Je voelt dat mensen kansen krijgen om te ontdekken wat hen boeit en wat hen beter kan helpen om hun job in te vullen. Die passie heb je ook nodig om elke dag weer nieuwe oplossingen te zoeken om materialen steeds een trapje hoger op de ladder van Lansink te verwerken. Want het staat hier nooit stil. Dat innovatieve kantje van recyclage houdt me geboeid”, besluit De Koninck.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details