NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

De productie flink opvoeren

Een productieverhoging van zo’n 40% door de inzet van één enkele machine, dat hoor je niet vaak. Bij GM Recycling is dat gelukt met de Powerscreen Warrior 2100. De zeefbox met zijn drie verstelbare assen maakt dat mogelijk. Andere bijzonderheid is de Gipokombi RC 130 FDR, want die kan werken met een driedeks nazeef met afzonderlijke reiniging.

Freddy Gillis van GM Recycling kan er honderduit en vol passie over praten als er weer zo’n fraaie machine klaar staat om te worden overgedragen aan de klant. In dit geval gaat het om een Powerscreen Warrior 2100 die is voorzien van een drietal qua hoek verstelbare excenterassen. Dat maakt het mogelijk om bij het instellen van de hoek en de amplitude een optimum te vinden voor het te zeven materiaal. Doordat de hoek nu hydraulisch beter is in te stellen rollen de te zeven materialen niet meer meteen omlaag, zoals gebruikelijk, maar gaan ze enigszins omhoog. Doordat ze langer op de zeef blijven is de reinigingsgraad veel hoger. De verschillende fracties worden beter van elkaar gescheiden en ook het verwijderen van aanhechtend materiaal verbetert, zodat het eindresultaat aanzienlijk schoner is. Met name voor granulaten die in beton moeten worden verwerkt is dat van groot belang.

Net wat agressiever

Door de verstelbaarheid van de assen is, in plaats van een gebruikelijke amplitude van 10 à 12 mm, nu een amplitude tot circa 20 mm te bereiken. Dat betekent nogal wat in performance. Gillis noemt de zeefbox met reden “daardoor net wat agressiever”. Om te zien wat het verschil is, zette hij een Warrior 1800 naast de Warrior 2100. Ze hebben beide eenzelfde zeefoppervlak en vergelijkbare maasopening (beide met een onderdek van 6 mm), dus ze zijn in productiviteit goed met elkaar te vergelijken. Ook werd dezelfde wiellader gebruikt om de machines te vullen. Het resultaat van deze praktijktest was ook voor Gillis boven verwachting: “We constateerden een productieverhoging van zo’n 40%, alleen maar door de betere instelmogelijkheden van de drie assen.”

Lagere investering

Vakblad recycling GM Recycling

Met zijn 96 ton werkklaar eigen gewicht is de Gipokombi
RC 130 FDR DA een van de zwaarste brekers in zijn categorie.

 

De dubbeldeks zeefbox van de Powerscreen Warrior 2100 meet 4,88 bij 1,5 m. Door de betere instelmogelijkheid kan ook bij grote hoeveelheden materieel nog heel efficiënt worden gezeefd, tot wel 700 ton per uur. Gillis ziet grote voordelen in die productieverhoging: “Voor een vergelijkbare productie zou je normaliter een veel grotere machine nodig hebben, zeg een 40-44 tonner waar de Warrior 2100 net de 35 ton aantikt. Bij het transport maakt dat een fors verschil en ook de investering is een stuk lager. Dat spreekt kopers wel aan natuurlijk. Bovendien ben je op deze manier veel flexibeler bezig.”

Gipo percussiebreker

Vakblad recycling GM Recycling

Nieuw en bijzonder aan de Gipokombi RC 130 FDR DA is, dat elk dek van de nazeef afzonderlijk wordt gereinigd.

 

Een andere interessante breker is volgens Gillis de Gipokombi RC 130 FDR DA en de Gipo-Giga 131 FDR DA met zijn vaste of onafhankelijke dubbeldeks voorzeef van 3,5 m en een twee- of driedeks nazeef van 1,8 bij 5,5 m. Bijzonder is dat elk dek afzonderlijk wordt gereinigd; op het dek zelf met aparte blowers-windzifters, voor de overkorrel is een aparte blower gemonteerd van 35 kW. Door de combinatie van een direct drive met een verzwaarde rotor van 8,8 ton zonder hamers heeft deze Gipo een grote breekcapaciteit en extreem laag verbruik. Doordat er meer volumetons per uur doorgaan moet men werken met een topmagneet om alle gebroken materiaal voldoende ontijzerd te krijgen. De Gipo-Giga RC 131 FDR DA trok in 2017 veel bekijks tijdens de Matexpo en sindsdien zijn er de nodige van verkocht, uiteraard met de service en nazorg die klanten van GM Recycling verwachten. Want die geven toch vaak de doorslag. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details