NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De Pen | Van afval tot grondstof: op naar de volgende twintig jaar
Eric Dewaet, CEO Recupel

De Pen | Van afval tot grondstof: op naar de volgende twintig jaar

De coronacrisis kluisterde ons aan ons computerscherm en joeg als een wervelwind door het Belgische bedrijfsleven. Ondanks de vele uitdagingen waarmee onze partners in ons inzamel-, transport-, her­gebruik-, en recyclagenetwerk werden geconfronteerd, bleef de inzameling en recyclage op volle toeren draaien. Daarom zeg ik, geheel in lijn met onze nieuwe communicatiecampagne, ‘alvast dankuwel van Recupel’: het is dankzij de inzet en flexibiliteit van u dat we ook in 2020 fantastische resultaten kunnen voorleggen. 

65% van wat de voorbije drie jaar op de markt werd gebracht, moet ook worden ingezameld. Dat is een Europees inzamelobjectief opgelegd aan de verschillende lidstaten. Weinig landen behalen het objectief, België inclusief. Met 51% scoren we beter dan gemiddeld, maar er is nog een lange weg af te leggen. Hoewel er nog steeds te veel elektro onvindbaar is, werpt de rapportage via de tool van BeWeee haar vruchten af. Onze inzamelresultaten zitten ook in de lift. Dat zijn alvast twee positieve tendensen waar we verder aan moeten bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is, maar dat we moeten inzetten op verschillende bouwstenen om samen aan die weg naar de 65% te timmeren. En met bouwstenen bedoel ik de actoren die betrokken zijn in de e-waste keten: de overheden, de transport- en recyclagesector, de distributiesector, de publiek-private sector, de hergebruiksector … Elke partij heeft zijn specifieke rol en is voor mij een bouwsteen om die 65% te bereiken. Vanuit Recupel wil ik het ­initiatief nemen om deze partijen rond te tafel te brengen en na te denken over nieuwe inzamel­technieken die een antwoord bieden op enkele bekende problematieken: de moeilijke inzameling in grootsteden, de illegale export, het lage inzamelpercentage van professionele apparaten … om er maar een paar te noemen. Om deze aan te pakken is samenwerking de enige sleutel tot succes.

In een circulaire economie is het belangrijk om de kringloop van materialen beter te sluiten, van rappor­tage van AEEA tot finaal de verwerking ervan. Maar om van die circulaire economie een realiteit te maken, moeten we een stap verder gaan: niet enkel de kringloop beter sluiten, maar die ook beter en efficiënter benutten. E-waste mogen we immers niet beschouwen als afval, maar als een waardevolle bron van grondstoffen. Die worden steeds schaarser. Denk maar aan de critical raw materials, alom­tegenwoordig in elektronische toestellen. 

De recyclagesector staat op de deur van de beleidsmakers te kloppen om een betere afzetmarkt te ­creëren voor hun recyclaten. Hoewel we dit in een ruimere, internationale context moeten beschouwen, valt deze roep bij ons niet in dovemansoren. Ik ben ervan overtuigd dat Recupel een meer verbindende rol kan opnemen – een spil in de circulaire economie als het ware – die producenten en de recyclagesector samenbrengt om zo lokale en circulaire projecten op touw te zetten. 

Laat me afsluiten met het volgende: in 2021 bestaat Recupel twintig jaar. Opgericht vanuit de industrie, kunnen we terecht trots zijn op wat we de voorbije twintig jaar hebben gerealiseerd: een efficiënt en performant inzamel- en recyclagesysteem dat tot de beste van Europa behoort. Nu komt het erop aan om niet enkel méér in te zamelen om zo méér grondstoffen in omloop te brengen, we moeten er ook naar streven dat de secundaire grondstoffen optimaal worden ingezet. Met z’n allen streven we zo naar een meer duurzame en circulaire maatschappij. De uitdagingen zijn groot, maar dat creëert ook tal van opportuniteiten. Ik ben alvast enthousiast om die, samen met u, met beide handen aan te grijpen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details