Platform over de gehele recyclingstroom in België
Nieuws

De Pen | Van afval tot grondstof: op naar de volgende twintig jaar

Midden 2020 ben ik gestart bij Recupel. Ondertussen zijn we een goede zes maanden verder, tijd voor een terug- en vooruitblik.

Eric Dewaet kopiëren
Eric Dewaet, CEO Recupel

23 februari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De coronacrisis kluisterde ons aan ons computerscherm en joeg als een wervelwind door het Belgische bedrijfsleven. Ondanks de vele uitdagingen waarmee onze partners in ons inzamel-, transport-, her­gebruik-, en recyclagenetwerk werden geconfronteerd, bleef de inzameling en recyclage op volle toeren draaien. Daarom zeg ik, geheel in lijn met onze nieuwe communicatiecampagne, ‘alvast dankuwel van Recupel’: het is dankzij de inzet en flexibiliteit van u dat we ook in 2020 fantastische resultaten kunnen voorleggen. 

65% van wat de voorbije drie jaar op de markt werd gebracht, moet ook worden ingezameld. Dat is een Europees inzamelobjectief opgelegd aan de verschillende lidstaten. Weinig landen behalen het objectief, België inclusief. Met 51% scoren we beter dan gemiddeld, maar er is nog een lange weg af te leggen. Hoewel er nog steeds te veel elektro onvindbaar is, werpt de rapportage via de tool van BeWeee haar vruchten af. Onze inzamelresultaten zitten ook in de lift. Dat zijn alvast twee positieve tendensen waar we verder aan moeten bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is, maar dat we moeten inzetten op verschillende bouwstenen om samen aan die weg naar de 65% te timmeren. En met bouwstenen bedoel ik de actoren die betrokken zijn in de e-waste keten: de overheden, de transport- en recyclagesector, de distributiesector, de publiek-private sector, de hergebruiksector … Elke partij heeft zijn specifieke rol en is voor mij een bouwsteen om die 65% te bereiken. Vanuit Recupel wil ik het ­initiatief nemen om deze partijen rond te tafel te brengen en na te denken over nieuwe inzamel­technieken die een antwoord bieden op enkele bekende problematieken: de moeilijke inzameling in grootsteden, de illegale export, het lage inzamelpercentage van professionele apparaten … om er maar een paar te noemen. Om deze aan te pakken is samenwerking de enige sleutel tot succes.

In een circulaire economie is het belangrijk om de kringloop van materialen beter te sluiten, van rappor­tage van AEEA tot finaal de verwerking ervan. Maar om van die circulaire economie een realiteit te maken, moeten we een stap verder gaan: niet enkel de kringloop beter sluiten, maar die ook beter en efficiënter benutten. E-waste mogen we immers niet beschouwen als afval, maar als een waardevolle bron van grondstoffen. Die worden steeds schaarser. Denk maar aan de critical raw materials, alom­tegenwoordig in elektronische toestellen. 

De recyclagesector staat op de deur van de beleidsmakers te kloppen om een betere afzetmarkt te ­creëren voor hun recyclaten. Hoewel we dit in een ruimere, internationale context moeten beschouwen, valt deze roep bij ons niet in dovemansoren. Ik ben ervan overtuigd dat Recupel een meer verbindende rol kan opnemen – een spil in de circulaire economie als het ware – die producenten en de recyclagesector samenbrengt om zo lokale en circulaire projecten op touw te zetten. 

Laat me afsluiten met het volgende: in 2021 bestaat Recupel twintig jaar. Opgericht vanuit de industrie, kunnen we terecht trots zijn op wat we de voorbije twintig jaar hebben gerealiseerd: een efficiënt en performant inzamel- en recyclagesysteem dat tot de beste van Europa behoort. Nu komt het erop aan om niet enkel méér in te zamelen om zo méér grondstoffen in omloop te brengen, we moeten er ook naar streven dat de secundaire grondstoffen optimaal worden ingezet. Met z’n allen streven we zo naar een meer duurzame en circulaire maatschappij. De uitdagingen zijn groot, maar dat creëert ook tal van opportuniteiten. Ik ben alvast enthousiast om die, samen met u, met beide handen aan te grijpen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%