Wereldhandel is van alle tijden. Of het nu thee, mineralen, kruiden of zijde betreft, de oorsprong van handelswaren ligt vaak niet bij de deur. Een logisch gevolg van de oude handelsroutes in combinatie met wereldwijde arbeidsvoorwaarden (of het gebrek eraan) en loonkosten is, dat ook afval- en recyclagestoffen over de wereld verhandeld worden. De wereld is als het ware een dorp geworden. En daar wringt het schoentje …
Er wordt een gigantische ecologische voetafdruk gecreëerd die nog niet kan opwegen tegen het economisch voordeel dat behaald wordt. De wake-up call die China veroorzaakte met het niet langer toelaten van vervuilde afval- en recyclagestromen, heeft deels voor een verschuiving van de afzet-gebieden, maar ook voor een versnelling gezorgd in hoe we zelf met deze stromen moeten omgaan in eigen regio. Voor een duurzame recyclage en haalbare circulaire economie, zullen we met z’n allen meer terug moeten gaan naar een lokale inzameling met als doel, een lokale verwerking, inzet van lokale recyclagetechnieken en productie met lokaal teruggewonnen grondstoffen.
Local for local dus. Volgens mij geldt dit zowel voor recyclage in het algemeen als voor, bijvoorbeeld, het inkopen van energie, dienstverlening … We zullen moeten leren samenwerken en het onze ondernemende buur gunnen om succesvol te zijn. Wanneer het gaat over circulaire economie en kunststoffen zal er meer ingezet moeten worden op ‘design to recycle’, het inzetten van recyclaat en het vereenvoudigen van kunststof samenstellingen. Het werd ons jarenlang te makkelijk gemaakt, waarbij we niet moesten nadenken over hoe de verpakking van onze lasagne of de spanband rond een pallet zou verwerkt worden. Het was ons probleem niet vermits kunststoffen veelal werden geëxporteerd of verbrand.
Kunststoffen op zich zijn niet taboe, enkel de manier waarop men ermee omgaat na gebruik moet beter. Kunststoffen hebben een absolute meerwaarde voor consumenten, maar de verantwoordelijkheid voor het recycleren en hergebruiken van de grondstoffen mag niet enkel bij de consument liggen, maar vooral bij de producenten en hun marketing. Wessem Port Services Group neemt hierin ook zijn verantwoordelijkheid door, onder andere, een actieve opstelling in de lokale verwerking en recyclage van kunststoffen.
Ik wilde deze column starten met de woorden ‘Er was eens …’, maar dat zou te zeer op een sprookje lijken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het nog mogelijk is om, door een wereldwijde omschakeling, de ecologische weegschaal in balans te krijgen.