IMG_9943 def

MG Matrix 1000 installatie bestaande uit losse componenten. Installatie voor het verwerken tot 1.000 kg kabel per uur.

01:56
03-12-2018

De kleinste koperfracties verdienen de machine terug

Koper is het nieuwe goud. Google op ‘koperdiefstal’ en sta verbaasd over de aantrekkingskracht van dit waardevolle metaal. Geen wonder dat de recyclage-industrie er alle baat bij heeft om kabel zo efficiënt mogelijk te recycleren.

Om kabels goed te kunnen scheiden in kunststof en koper geldt er een gouden regel: degene met de beste machine haalt het meeste uit het recyclageproces. Bronneberg Recycling machines en Services in Helmond levert dergelijke machines. We laten ons informeren door Robbert-Jan en Alexander Jegerings, beiden actief in nationale en internationale verkoop van Bronneberg.

Nog niet zo lang geleden …
“Tot een jaar of tien geleden gingen kleinere en fijne koperen haardraadjes gewoon mee met het kunststofafval na de separatie. De reden: er zit geen substantieel verschil in gewicht tussen de lichte koperdraadjes en het kunststof granulaat”, vertelt Alexander Jegerings. Met de machines van MG Recycling uit Italië weet Bronneberg echter de markt te overtuigen. “Dankzij de verkogelingsmolen worden de dunne haardraadjes als het ware samengevouwen. Deze zogenaamde Turbo functie zorgt ervoor dat de fijne koperdraadjes een hogere densiteit krijgen en daarmee dan ook te scheiden zijn.”

De meerwaarde zit in de verwerking
Voor Alexander en Robbert-Jan Jegerings is het een duidelijk verhaal: de handel (lees: scherpe inkoop) in kabel blijft natuurlijk altijd de eerste winst. Daarna kan ook de verwerking en dus het aanbieden van het schone koper een belangrijke toegevoegde waarde zijn. “In vogelvlucht verloopt het proces als volgt: eerst gaat de kabel in de voorbreker, passeert daarna het magneetsysteem om vervolgens gegranuleerd te worden en een uniforme granulaatfractie te verkrijgen. Indien voorzien, passeert het granulaat een zogeheten Zig-Zag, waar een eerste scheiding van het zware koper plaatsvindt. Het overgebleven granulaat gaat vervolgens via de Turbo naar de scheidingstafel. De nieuwste MG granulatoren zijn uitgerust met blokmessen die een langere standtijd hebben en daarmee het onderhoud drastisch reduceren”, schetst Robbert-Jan Jegerings.

Wie het kleine niet eert …
Bij oudere granuleerinstallaties is het heel gebruikelijk dat in het kunststofafval nog een aantal procenten koper achterblijft. Alexander Jegerings: “De laatste ontwikkeling op dit gebied is om het plastic afval na de separatie nog een keer af te zeven. Belangrijk gegeven: scheiding van koper en plastic vindt plaats op basis van fractiegrootte en gewichtsverschil. Met het afzeven wordt opnieuw een uniforme fijne granulaatfractie (lees: stoffractie) verkregen van fijnkoper en koperstof dat naar een tweede, scheidingstafel wordt gevoerd. Zo wordt op een droge wijze tot 99,9% teruggewonnen.”

20180724_112505 def

Compacte MG 380 installatie gebouwd op een platform voorzien van granulator, Zig-Zag scheider, verkogelingsmolen en separatietafel.


We gaan nog veel koper nodig hebben
Als de heren Jegerings naar de toekomst kijken, dan voorzien zij een nog grotere koperbehoefte dan we vandaag al kennen. Alexander Jegerings blikt vooruit: “Onze samenleving is door alle duurzaamheidsmaatregelen aan het elektrificeren. Met de toename van het aantal elektrische auto’s, windmolens, (waterkracht)turbines en wat er allemaal nog meer aan zit te komen, zal de vraag naar koper explosief stijgen.” Robbert-Jan Jegerings voegt toe: “De wereldvoorraad koper zal niet toenemen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat er meer hergebruikt wordt.”

Installaties tot 1.500 kg per uur
Bronneberg is exclusief MG dealer voor de Benelux, de DACH-landen, Frankrijk en Scandinavië. Speciaal opgeleide monteurs doen de installatie van en de service aan de machines. “We leveren wat de klant vraagt en kunnen MG installaties leveren tot 1.500 kg verwerking per uur. Moet het meer zijn, dan wijken we uit naar onze partner Forrec”, zegt Alexander Jegerings tot besluit.      

Tekst Jan Mol    |    Beeld Bronneberg

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Bronneberg , DACH-landen , Koper , MG dealer

Over Bronneberg - Recycling machines & Service

Recyclepro partners

_SV12987Asbestos 2018