Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2019 pakt RecyclePro daarom uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Valipac bijt de spits af en pakt meteen uit met een primeur: voor het eerst heeft een land een zwart-op-wit overzicht van hoeveel afval 170.000 bedrijven produceren en hoe ze sorteren. De cijfers zijn bovendien gebaseerd op effectieve gegevens bij de afvalophalers, ze zijn geverifieerd en gebaseerd op duidelijke definities die overal uniform zijn toegepast.
Valipac en zijn operatoren zamelen sinds 2018 informatie in over 14 stromen bedrijfsafval. “Deze monitoring is de uitvoering van een verplichting die opgelegd is in onze erkenning. Toch willen we de afvalophalers danken voor hun constructieve samenwerking in dit proces”, zegt operationeel directeur Xavier Lhoir. Voor het eerst krijgen we zo inzicht in werkelijke tonnages van bedrijfsafval. De rapportage leverde een totaalcijfer van 3.899 kton ingezameld bedrijfsafval op voor heel België (referentiejaar 2017). Francis Huysman, CEO van Valipac, geeft duiding bij de cijfers. “Op basis van de veertien stromen die geregistreerd zijn, kunnen we stellen dat twee derden van het bedrijfsafval selectief ingezameld wordt. Toch geven deze cijfers nog niet het volledige beeld. Om een voorbeeld te geven, er zijn ook bedrijven die hun papier- en karton met de deur-aan-deur inzameling van intercommunales meegeven. Door een uitgebreidere registratie kan de monitoring alleen maar aan nauwkeurigheid en accuraatheid winnen.”
De verschillen in de cijfers tussen de verschillende stromen, bedrijven en gewesten moeten dus enigszins genuanceerd worden. “Niet alle bedrijven hebben dezelfde afvalstromen, niet alle inzameling is gemonitord en geregistreerd. Het is dus zaak om voorzichtig te zijn met conclusies. In feite moeten we deze bevindingen zien als een nulmeting. Ze vellen op zich geen oordeel, maar zijn het vertrekpunt om nu de evolutie in bedrijfsafval te gaan opvolgen en optimaliseren”, benadrukt Huysman. “Op basis van de activiteit van een bedrijf, de schaalgrootte, de afvalstroom en de regio kunnen we benchmarks opmaken en terugkoppelen. In de eerste plaats naar de operatoren (potentieel voor meer selectieve inzameling, verbeteren logistiek, …) maar ook naar federaties (gerichte communicatie). De analyses die we doen op deze dataset kunnen leiden tot waardevolle inzichten voor de Belgische industrie en maatschappij”, besluit Huysman.
Aantal ingezamelde stromen per activiteitensector
Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.