Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

De harde cijfers

Garbage cans.
In 2019 ging 66% van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval naar een inrichting voor materiaalrecuperatie.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | iStock

15 maart 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Aan u om er ­inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Europa heeft de ambitie om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Maar hoe zien onze cijfers rond het huishoudelijk afval er eigenlijk uit?

In 2019 werd in het Vlaamse Gewest in totaal 3,2 miljoen ton huishoudelijk afval ingezameld. Dan spreken we over meer dan restafval alleen. Het gaat om alle fracties die bij huishoudens worden opgehaald. Het selectief ingezamelde afval is trouwens goed voor bijna 70% van het huis­houdelijk afval. Cijfers die voorlopig stabiel blijven. De daling die zich aftekende tussen 2008 en 2015, als gevolg van de daling van het selectief ingezamelde afval en een daling van het restafval, zet zich niet verder door. Wel is de hoeveelheid huishoudelijk restafval de afgelopen jaren blijven dalen: van 979.510 ton in 2015 naar 950.985 ton. Sinds 2015 wordt de afname van de stromen papier en karton en bouw- en sloopafval gecompenseerd door een toename van het houtafval. Ook de hoeveelheid pmd en kunststofafval vertoont een stijgende trend.

Twee derden van huishoudelijk afval naar materiaalrecuperatie

Per inwoner werd er in 2019 gemiddeld 477 kg huishoudelijk afval (334 kg selectief ingezameld afval, 143 kg restafval) ingezameld. Die hoeveelheid daalde tussen 2013 en 2019 met 44,5 kg. Ook beide fracties daalden respectievelijk met 29,5 kg per inwoner (selectief ingezameld afval) en 15 kg per inwoner (restafval). In 2019 ging 66% van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval naar een inrichting voor materiaalrecuperatie: 44% ging naar recyclage en 22% naar compostering of vergisting. Daarnaast werd 29% verbrand met energierecuperatie en werd 2,2% gestort. Verder ging 2,4% van het huishoudelijk afval naar een mechanisch-biologische scheidingsinstallatie en 0,3% kreeg als klein gevaarlijk afval (KGA) nog een andere voorbehandeling voor het werd gerecycleerd, gestort of verbrand.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details