Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

De harde cijfers

grafieken-kopieren

20 december 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2019 pakt RecyclePro daarom uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer krijgen we op basis van een analyse van de Koning Boudewijnstichting en Circle Economy een eerste vingerafdruk van de circulaire werkgelegenheid. In België is momenteel al 7,5% van de jobs circulair.

Van schoenmaker tot ingenieur in een windmolenpark: 7,5% van alle banen in België is circulair. Dat blijkt uit een analyse van de Koning Boudewijnstichting en Circle Economy. Het rapport vormt een nulmeting van de werkgelegenheid in de Belgische kringloopeconomie en biedt inzichten in de aard en het aantal banen in de circulaire economie in het land. Het gaat om alle banen die bijdragen aan de circulaire economie via activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie, herstel en onderhoud, recyclage, digitale technologie, ontwerp, nieuwe businessmodellen en samenwerking.

Drie soorten circulair werk

Het rapport maakt een onderscheid tussen drie soorten circulair werk. De primaire strategieën zorgen voor een gesloten grondstoffenkringloop en vormen de kern van de circulaire economie. Het gaat om banen in de sectoren van hernieuwbare energie, reparatie en afval- en grondstoffenbeheer. Ondersteunend circulaire strategieën ondersteunen de versnelling en opschaling van primair circulaire activiteiten en vormen zo het dragende kader van de circulaire economie. Het gaat onder andere om banen op het gebied van leasing, engineering en digitale technologie die verband houden met circulariteit. Indirect circulair werk is werk dat de direct circulaire banen ondersteunt (onderwijs, logistiek en de openbare sector).

Vlaanderen koploper in circulaire tewerkstelling

Alles samengeteld staat de teller in België op 262.000 circulaire banen. Dat komt neer op 7,5% van alle arbeidsplaatsen. Die banen zijn verdeeld over primair (32%), ondersteunend (25%) en indirect circulaire sectoren (43%). Vlaanderen is goed voor het leeuwendeel met 148.000 circulaire banen. Er zijn bijna 30.000 banen in het afval- en grondstoffenbeheer (20% van alle circulaire arbeidsplaatsen), meer dan 20.000 in het reparatiewerk (15%), 25.000 banen in de digitale technologie en 7.000 in het ontwerp (16% en 5%). Antwerpen en Gent zijn belangrijke centra voor werkgelegenheid in de circulaire economie.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details