Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

De harde cijfers

12 september 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2019 pakt RecyclePro daarom uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer onderzoeken we of België zich ook in 2018 mocht kronen tot batterijen-inzamelkampioen met het Jaarverslag van Bebat. Spoiler alert: het antwoord is ja.

In 2018 zamelde Bebat in de drie gewesten 3.208 ton gebruikte batterijen in. Een stijging van nog eens 5% ten opzichte van het recordjaar ervoor. Daarmee staat de teller op 61,6% inzamelpercentage. Een flink stuk boven de opgelegde doelstelling van 45% in Vlaanderen en Europa en 50% in Wallonië en Brussel. Zo deden de Belgen hun reputatie van inzamelkampioenen weer alle eer aan. Vlaanderen zorgde met 2.072 ton voor het grootste deel van de koek. De stijging van het inzamelpercentage werd mede mogelijk gemaakt door het dichte inzamelnetwerk. In totaal zijn dat er nu 25.166, goed voor één inzamelpunt per 500 inwoners.

Herlaadbare batterijen in opmars

In totaal kwamen er in 2018 232.870.974 batterijen op de markt. Samen wogen die een kleine 56.952 ton, ruim 5.000 ton meer dan het jaar ervoor. Binnen de niet-herlaadbare batterijen zijn de zink-kool (11,3%), alkaline (4,9%), zilveroxide (19,2%) en zink-lucht batterijen (7,9%) in opmars. Het gewicht van herlaadbare batterijen ging met 9,1% omhoog. Dat van EFV-batterijen (voor hybride en elektrische voertuigen) met 46,7%, van batterijen voor elektrische fietsen met 26,1% en de overige herlaadbare batterijen met 7,2%. Dit weerspiegelt het groeiende gewicht van smartphones, laptops en allerlei elektrische voertuigen in de totaliteit.

In 2018 zamelde Bebat in de drie gewesten 3.208 ton gebruikte batterijen in. Een stijging van nog eens 5% ten opzichte van het recordjaar ervoor.

 

90% inzamelefficiëntie

Omdat de wettelijke berekeningsmethode geen realistisch beeld geeft van de werkelijke inzamelefficiëntie, laat Bebat regelmatig onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van batterijen in huishoudafval. Meerdere studies tonen aan dat er per 100 kg huisvuil slechts een batterij wordt teruggevonden. Dit betekent dat Bebat ongeveer 90% inzamelt van de batterijen die beschikbaar zijn voor inzameling, doordat ze door de consumenten worden afgedankt. Ze kregen dan een nieuw leven in auto-onderdelen, telefoons, gieters, nieuwe batterijen …   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details