NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

De harde cijfers

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2019 pakt RecyclePro daarom uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Deze keer gaan we dieper in op de link tussen het verminderen van CO2-emissies in de metaalsector en het realiseren van een circulaire economie. De studie Environmental Implications of Future Demand Scenarios for Metals (Voet et al.) is de basis voor de harde cijfers.

Deze studie uitgevoerd in 2018 in het kader van het Europese MICA project (Mineral Intelligence Capacity Analysis) heeft een methodologie ontwikkeld voor het beoordelen van de toekomstige milieu-impact van de productie van zeven van de belangrijkste metalen: ijzer, aluminium, koper, zink, lood, nikkel en mangaan. Dat gebeurt op basis van het volledige productie- en extractieproces en brengt verschillende zaken in rekening: uitstoot van broeikasgassen, energievraag, landgebruik, uitputting van grondstoffen en toxiciteit op ecosystemen die op water gebaseerd zijn.

Graduele verbetering in emissies voor aluminium

De resultaten tonen in de periode tussen 2010 en 2050 een graduele verbetering van de broeikasgasemissies. De energievraag voor 1 kg primair aluminium zal niet veel lager worden, maar de broeikasgasemissies kunnen teruglopen van 13,3 naar 6,74 kg/CO2equivalent per kg metaal wanneer het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix toeneemt van 33% naar 88%. Stappen vooruit in energie-efficiëntie zullen hiertoe helpen bijdragen.

Hernieuwbare energie weinig impact op ijzer

Op ijzer heeft deze verandering van energiebron dan weer weinig invloed omdat het zijn emissies vooral te wijten heeft aan het gebruik van cokes. Om de impact van dit metaal op het milieu te verbeteren zal er een volledig nieuw koolstofarm productiesysteem moeten worden geïntroduceerd of zal het aandeel van secundair ijzer een stuk groter moeten worden. Uit de studie blijkt dat voor de meeste metalen de grootste impact uit de secundaire productie van metalen zal komen. Lood is daar het beste voorbeeld van en kan vandaag al een hoge recyclagegraad voorleggen.

Circulaire agenda maakt het meeste verschil

Toch zal het aandeel van secundaire metalen als grondstoffen nog relatief klein zijn door de hoge vraag en de lange levensduur van metaalproducten. Vanaf 2050 zal er meer gerecupereerd metaal beschikbaar worden. Wanneer we een recyclagegraad van 90% kunnen voorleggen, zal de emissie van broeikasgassen voor zowel ijzer als aluminium onder een scenario van duurzame ontwikkeling vallen. Een circulaire agenda voor metalen zal met andere woorden een belangrijke impact hebben op klimaatverandering. Het is de meest efficiënte oplossing om de emissies in de metaalindustrie terug te dringen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details