NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De harde cijfers
De Vlaamse huisvuilzak blijft meer dan 35 gewichtsprocent recycleerbaar bioafval bevatten

De harde cijfers

Meten is weten geldt het cliché. In elke editie van 2022 pakt RecyclePro daarom weer uit met cijfers over de afvalsector. Aan u om er inzichten uit te destilleren die uw productieproces kunnen optimaliseren of uw rendement kunnen verhogen. Europa verplicht zijn lidstaten om vanaf 2024 bioafval uit het restafval te houden. Vlaanderen zet daarom in op de inzameling van groenafval en gft en thuis composteren. Toch blijft de Vlaamse huisvuilzak meer dan 35 gewichtsprocent recycleerbaar bioafval bevatten.

Het huishoudelijk restafval telt gemiddeld 143 kg per inwoner in Vlaanderen. Om dat resultaat verder te doen dalen moeten Vlaanderen en bij uitbreiding alle lidstaten bioafval uit het restafval weren en dat zowel voor huishoudens als bedrijven. Uit de sorteeranalyse huisvuil 2019-2021 blijkt immers dat bioafval nog steeds een relatief groot deel van het huisvuil omvat. Door vooruitgang te boeken met deze fractie moet tegen 2030 restafvaldoelstelling van maximaal 100 kg per inwoner gehaald worden.  

Wat is het beste inzamelscenario?

OVAM onderzocht de economische, sociale en ecologische impact van een aantal inzamel- en verwerkingsscenario’s voor bioafval. De studie nam ook de invloed van het tariferingsbeleid onder de loep. De grootste winst voor het milieu werd gevonden wanneer het bioafval werd ingezameld als gft en verwerkt via voorvergisting met na­compostering. Dit scenario komt daar­en­tegen wel met de op één na grootste maat­schappelijke kost. 

Wat is het beste tariefbeleid?

Wanneer het tarief voor de selectieve inzameling van gft toeneemt, bijvoorbeeld met 5 eurocent per kg, dan stijgt het aantal ingezamelde kg huisvuil per capita met om en bij de 7,8%, wat gemiddeld overeenkomt met 7,4 kg. Deze schatting geeft dus aan dat huishoudens rekening houden met de prijs voor de selectieve inzameling van gft, wanneer ze hun afval sorteren. 

Wat met private producenten?

Ten slotte werd ook nog bekeken of private produ­centen met vergelijkbaar bio­afval zouden moeten aansluiten bij de inzamel­scenario’s van huishoudelijk bioafval. Mogelijke aansluiting bleek in de studie vooral relevant voor kleine horecazaken en bakkers. De inzamelfrequentie zal dan wel voldoende hoog moeten zijn om te voorkomen dat men het bioafval lange tijd moet stockeren. Dit kan vooral een optie zijn in sterk stedelijk gebied, waar vaak al een wekelijkse inzamelfrequentie voor het huishoudelijk bioafval is voorzien.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details