Platform over de gehele recyclingstroom in België
Overig

De grote voorjaarsschoonmaak

De schouders onder de VANG-doelstellingen Als er iets in de afgelopen maanden duidelijk is geworden, is het wel het kuddegedrag van ons Nederlanders. Van het hamsteren van toiletpapier tot het massaal bezoeken van bossen en stranden  terwijl dit door het RIVM werd afgeraden. Tegelijkertijd is er ook veel saamhorigheid en worden er mooie initiatieven opgezet […]

otto-2014-kopieren

13 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De schouders onder de VANG-doelstellingen

Als er iets in de afgelopen maanden duidelijk is geworden, is het wel het kuddegedrag van ons Nederlanders. Van het hamsteren van toiletpapier tot het massaal bezoeken van bossen en stranden  terwijl dit door het RIVM werd afgeraden. Tegelijkertijd is er ook veel saamhorigheid en worden er mooie initiatieven opgezet om de mensen die in de vitale sectoren werkzaam zijn een hart onder de riem te steken.

Ik wil graag één bijzonder verwonderpunt naar voren halen, het massaal bezoeken van de gemeentelijke afvalbrengstations. Daar waar de grote voorjaarsschoonmaak voorheen gerelateerd was aan de eerste zonnestralen en het leeghalen van de schuur en garage, leek het dit jaar of de combinatie van thuiswerken en quarantaine waarin we door de coronacrisis werden gedwongen het startsein van het grote opruimen was.

Nu gaat het mij niet om het moment, het gaat mij meer om de hoeveelheid. Zelf ben ik onlangs verhuisd van een grote gezinswoning naar een kleinere woning, de kinderen wonen inmiddels op zichzelf en zes kamers is echt te groot voor een tweepersoonshuishouden. Ik moest toen alle kamers, de zolder en de garage leeghalen, ik was enige tijd de beste klant van het plaatselijke afvalbrengstation. Toen al verbaasden mij twee dingen; waarom heb ik al die oude producten zo lang bewaard en waarom zijn veel producten zo gemaakt dat je er aan het einde van de levensfase niets meer mee kan?

Ik denk dat die eerste vraag nog wel makkelijk te beantwoorden is, je hebt voor je eerste flatscreen breedbeeldtelevisie immers veel geld betaald en vind het zonde om die weg te gooien, en als je het wilt weggeven is er geen interesse omdat de techniek zo snel gaat dat iedereen inmiddels al een nieuwer en beter exemplaar heeft dan dat jij hen aanbiedt. Die tweede vraag is moeilijker te beantwoorden.

Waarom zijn veel producten zo gemaakt dat je er aan het einde van de levensfase iets meer mee kan? Het antwoord lijkt tweeledig, enerzijds zijn de ontwerpers van de producten nog onvoldoende betrokken bij de einde-leven-fase van hun creaties, anderzijds kopen wij nog steeds (te) veel spullen met een disposable karakter bij webshops waar omloopsnelheid belangrijker lijkt dan kwaliteit.

In relatie tot het Rijksbrede programma Circulaire Economie werkt BRBS Recycling binnen het convenant Meer en beter Recyclen mee aan het formuleren van criteria rondom recyclebaarheid. Dit alles om de VANG-doelstellingen te behalen. Ten opzichte van 2012 is er in 2018 slechts een daling van 6 procentpunt gerealiseerd in het totaal aan gestort en verbrand afval in Nederland. Wanneer we de doelstellingen van 50% verbrandings- en stortreductie in 2022 willen behalen zullen we er nu gezamenlijk echt de schouders onder moeten zetten.

Veel leesgenot!

Otto Friebel,

Directeur BRBS Recycling

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details