NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De enige 100%circulaire oplossing voor gips
New West Gypsum Recycling maakt van gips een 100% circulair product.

De enige 100%circulaire oplossing voor gips

We zijn met zijn allen op weg naar een circulaire maatschappij waarbij producten weer gerecycleerd kunnen worden tot de grondstoffen voor diezelfde producten. Maar voor sommige materiaalstromen bestaan die oplossingen vandaag al. New West Gypsum realiseert vanuit Kallo en Keulen een 100% gesloten kringloop voor gips. Het perfecte voorbeeld van oneindig recycleren. 

Vandaag verdwijnt ongeveer 35% van de markt van gipsafval nog naar niet-duurzame oplossingen. Te veel, want de kringloop van gips kan eigenlijk al volledig gesloten worden.

Vandaag verdwijnt ongeveer 35% van de markt van gipsafval nog naar niet-duurzame oplossingen. Te veel, want de kringloop van gips kan eigenlijk al volledig gesloten worden. “We maken hier in Kallo en Keulen van gipsafval weer gips. In plaats van het te storten of het te gebruiken in laagwaardigere toepassingen zoals vulmiddel voor de cementindustrie of bodemverbeteraar voor de landbouw, wordt het bij ons weer tot grondstof voor nieuwe gipsplaten zonder aan kwaliteit in te boeten. We kunnen dit proces dus tot in het oneindige herhalen en een 100% circulaire oplossing aanbieden. Dat is wat recycleren moet zijn. En daar worden onze maatschappij en onze planeet alleen maar beter van”, aldus Maarten Hendriks, zaakvoerder van New West Gypsum Recycling.

Het hoofdkwartier van New West Gypsum Recycming in Kallo, is gevestigd op de site van gipsplaatproducent Gyproc. Over een geïntegreerde keten gesproken.

Cradle-to-cradle in minder dan een uur

Het hoofdkwartier van het bedrijf in Kallo, is gevestigd op de site van gipsplaat­producent Gyproc. Over een geïntegreerde keten gesproken. Hendriks: “De beste manier om mensen te overtuigen om met ons in zee te gaan, is ze uit te nodigen naar hier. Dan zien ze met eigen ogen hoe het gipsafval in onze installaties weer verwerkt wordt tot gips en een halfuur later wat verderop alweer van de productieband rolt als een nieuwe gipsplaat. Dat maakt cradle-to-cradle pas echt tastbaar.” Het moet bezoekende bouw- en sloopbedrijven of intercommunales stimuleren om hun gipsafval werkbaar schoon af te leveren, de belangrijkste voorwaarde om tot en even hoogwaardige kwaliteit te komen. De aanwezigheid van Ytong is bijvoorbeeld nefast. “Elk bedrijf kan en moet in principe zelfs selectief inzamelen. Maar als ze zien wat het voor verschil kan maken in onze productie om tot een 100% circulair product te komen, dan krijg je nog meer engagement terug om de grootste vervuilingen eruit te halen.”

In België komt er elk jaar zo’n 80.000 ton gipsafval vrij.

100% duurzaam en even goedkoop

In België komt er elk jaar zo’n 80.000 ton gipsafval vrij. Slechts 50.000 ervan vindt vandaag zijn weg naar Kallo. Veel verdwijnt naar Nederland als landbouwtoepassing of naar de cementindustrie in Wallonië. “We kunnen niettemin op volle capaciteit draaien door ook gipsafval uit het buitenland te importeren. Maar eigenlijk is het zonde dat we een waardevolle grondstof verloren laten gaan, als het ook 100% duurzaam en even goedkoop kan. En zonder al die transportkilometers. Waarom kiezen we dan niet voor een de oplossing die het beste is voor onze toekomst?” Onwetendheid en ingebakken gewoontes spelen daar volgens Hendriks een belangrijke factor in. “Voorschrijvers bij Intercommunales zijn er bijvoorbeeld niet altijd van op de hoogte dat er een circulaire oplossing voor gips bestaat. Mochten zij in hun aanbestedingen al opleggen dat het gipsafval duurzaam gerecycleerd moet worden, zou dat al een wereld van verschil betekenen. Daarnaast moeten we ook een groter bewustzijn bij de consument creëren. Als je in een recyclagepark Ytong en gips apart inzamelt dan geef je het juiste signaal. Dan komt milieu op de eerste plaats”, besluit Hendriks.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details