NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Dankzij mistgordijn van microdruppels bouwplaats stofvrij

Belgische stofbestrijder verovert de wereld

Een goedlopend bedrijf dat onder andere transportbanden voor de bulkindustrie produceerde. Zo begon het allemaal voor Mikro Savic. Soms leverden ze daar sproei-installaties bij om stofoverlast tegen te gaan. “In 2005 vroeg een klant me een probleem op te lossen. Na lang nadenken en met het ontwerp van de welbekende skikanonnen in mijn achterhoofd, leidde dat tot een prototype van de Spraystream”, vertelt Savic, die met Savic Engineering nu wereldwijd vernevelingssystemen levert.

En allang niet meer alleen voor de bulkindustrie. De sloop- en recyclagebranche is ondertussen een goede klant. Maar zelfs het tennistoernooi Australian Open werkt met de vernevelingsinstallaties van Savic om het publiek te koelen. “Het is zeer divers”, beaamt Savic die is opgeleid tot ingenieur en piloot. “In het begin was het pionierswerk, maar zo langzamerhand zien overheden en bedrijven dat stofbestrijding belangrijk is. Mede vanwege gezondheidsredenen wordt het bij slopen en breken steeds vaker voorgeschreven. En zonder ons op de borst te kloppen, wij maken de beste machines om stof te bestrijden. Die stelling durf ik wel aan. We zijn zo ongeveer de enige producent van vernevelingssystemen die deze specifieke conische vorm maken en bovendien van composiet. Dat betekent dat de machines ongevoelig zijn voor corrosie, weinig wegen en geluidsabsorberend zijn.” Savic heeft inmiddels een verdelernetwerk in maar liefst 35 landen en timmert van Azië tot Amerika aan de weg.

dust-control-stofbestrijding-ss50-kopieren

Spraystream houdt sloopsite stofvrij.

 

Mistgordijn

De Spraystream is een vernevelingsmachine die een mistgordijn van microdruppels produceert voor stofbestrijding op open terreinen of in gesloten ruimtes. Met de Spraystream technologie worden stofdeeltjes uit de lucht geabsorbeerd door een mist van microdruppels. Daarna vallen deze neer op de grond. De lucht wordt letterlijk gewassen. De gepatenteerde vorm van de kegel – te danken aan Savic’ kennis van aerodynamica, mede ingegeven door zijn opleiding tot piloot – zorgt voor een maximale worp met een minimum aan vermogen, water en geluid. “Ook al door het hoogperformante, zelf ontworpen nozzlesysteem, in combinatie met de recentste ventilatortechnologie”, legt Savic uit. “De systemen zijn bovendien gebruiksvriendelijk omdat ze 360° kunnen roteren en op afstand kunnen worden bediend. Tal van opties zijn beschikbaar om de machine aan de meeste klantenwensen te laten voldoen. Zo zijn de units met een wielset of een hijsbeugel eenvoudig op de site te verplaatsen.”

img_1466-kopieren

Jet-Zone gekoppeld aan breekinstallatie.

 

Thuisbasis

Ondanks de wereldwijde expansie blijft België voor Savic de thuisbasis. “We produceren en assembleren hier. Ook al betekent dat, dat we niet de goedkoopste zijn, we gaan voor topkwaliteit.” Mede door de veelzijdigheid van Savic Engineering volgen innovaties elkaar snel op. “99,5% van wat we maken heeft met watertechniek te maken. Verneveling, stofbestrijding, maar ook geurbestrijding en koeling zijn onze corebusiness”, legt Savic uit. “We hebben zelfs meegeholpen bij het aanleggen van een tropisch regenwoud in Dubai. Want niet alleen leveren we een volledige range aan standaardmachines, we blijven ook op maat gemaakte installaties bouwen, helemaal toegespitst op de wensen van de klant. Daar zijn we zeer sterk in.”

stofbestrijding_h7-kopieren

Stofvrij met zo weinig mogelijk water en energie.

 

Bewustwording gezond werken

Misschien wel mede door het pionierswerk uit de beginjaren ziet Savic de mindset in België en Nederland veranderen. “Er is meer bewustwording over gezond werken. Onder druk van Europese regels, maar ook gepusht door lokale overheden. Dat maakt dat stofbestrijding vaker wordt voorgeschreven. En daar plukken wij de vruchten van. Want stofbestrijding is meer dan met een tuinslang de boel nathouden. De Spraystream zorgt er juist voor dat met minimaal vermogen zo’n groot mogelijk oppervlak verneveld wordt. En bovendien met zo weinig mogelijk water en energie en precies de juiste druppelgrootte.”   


Breekinstallaties

Naast de Spraystream produceert Savic Engineering ook de Jet-Zone. Dat is een gepatenteerde technologie voor stofbestrijding bij breekinstallaties. Hierbij worden microdruppels onder hoge druk rechtstreeks  in de breekkamer geïnjecteerd, wat in een spectaculaire stofreductie over de volledige brekerlijn resulteert. Savic: “De verstopvrije injectoren zijn ontworpen om de destructieve krachten in de brekerkamer te weerstaan. Maar er zijn ook opbouwinjectoren beschikbaar . Jet-Zone  heeft tal van voordelen: een uitstekende stofreductie aan de stofbron zelf, uiterst laag waterverbruik, onderhoudsvrije injectors, gemakkelijk te implementeren in de machine of als opbouwkit verkrijgbaar: Plug & Spray.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details