Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

KunststofrecyclageNieuws

Coronacrisis: een kans of een bedreiging voor gerecycleerd plastic?

foto-peter-brughmans-2016-door-kris-van-exel_0001ent_id4665-kopieren

5 juni 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Waar niemand bij de jaarwisseling over had nagedacht, gebeurde toch in een korte tijd. Het coronavirus verspreide zich over de wereld met ongekende gevolgen voor de volksgezondheid en de economie. Iedereen werd de afgelopen maanden met de effecten daarvan geconfronteerd in zijn dagelijks leven. Wat betekent dit voor de sector van kunststofrecyclage?

Door het stoppen of beperken van de productiecapaciteit in heel Europa loopt de afzet van gerecycleerde grondstoffen sterk terug. Veel transport-bewegingen vielen weg, waardoor de ‘logistieke cirkel’ is doorbroken. Als gevolg hiervan lopen de voorraden bij de recycleerders snel op. Omgevingsvergunningen beperken de opslag bij de recycleerders tot een per locatie vastgesteld maximum. Externe opslag is vaak gebonden aan een vergunning om afvalstoffen op te mogen slaan zolang er geen Einde Afval Status is afgegeven. Uiteindelijk zal de recycleerder de poort moeten sluiten om handhavingsacties te voorkomen of omdat zijn financiële middelen onvoldoende zijn om nog meer voorraad op te bouwen. Alleen met aanvullende overheidsmaatregelen kan in dat geval de circulaire kringloop nog in stand blijven. Anders verdwijnt de potentiële waardevolle grondstof weer bij het restafval.

Wankel evenwicht

Ook tijdens deze crisis blijkt weer dat er een wankel evenwicht is tussen vraag en aanbod van secundaire grondstoffen. Onbalans zorgt direct voor grote verschuivingen aan zowel de input- als de outputkant van de recycleerder. Alleen als we de hele keten in evenwicht houden heeft een circulaire economie een haalbare kans in de toekomst.

Secundaire grondstof eerst!

Laten we dit moment in de economie gebruiken om versneld de volgende stappen te zetten naar een circulaire economie. Dat het anders moet in de toekomst wordt voor steeds meer mensen duidelijk. We hebben ervaren wat sterk leiderschap vanuit de overheid teweeg kan brengen in enkele weken. ‘Secundaire grondstof eerst’ moet de toekomst zijn. Wacht niet tot 2030 maar acteer vandaag. Dan voorkomen we dat we weer dieper wegzakken in het lineaire gat waar we juist langzaam uit omhoog proberen te kruipen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details