NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Cashbetalingen aan banden  gelegd in schroothandels

Cashbetalingen aan banden gelegd in schroothandels

In fraude en witwaspraktijken zijn cashbetalingen schering en inslag. Vandaar dat de Belgische wetgever deze al gedurende jaren aan banden probeert te leggen. De wet van 18 september 2017 bracht de verstrenging van een aantal bepalingen, die ook impact had op schroothandelaars. Voor ferro en non-ferro metalen zijn cashbetalingen aan professionals sindsdien verboden. Voor consumenten ligt de grens op maximaal 500 euro, mits een grondige identificatie.

Sedert 18 september 2017 is er een wet in voege in het kader van de bestrijding van fraude en witwaspraktijken die het betalen met contant geld bemoeilijkt. Deze verving de wet van 11 januari 1993 en bracht enkele belangrijke wijzigingen met zich mee. Zo geldt de beperking niet alleen meer voor betalingen verricht in het kader van een verkoop of een dienstprestatie, maar voor alle betalingen, ongeacht de oorsprong van de schuld. Een artikel heeft ook specifiek impact op de sector van de schroothandel. Voor edele metalen (goud, platina, zilver en palladium), oude metalen en koperen kabels zijn er nu speciale regels in geval van een onderhandse verkoop.

Closeup twisted spiral steel shavings. Drilling industry

Wanneer het een aankoop door een professional bij een consument betreft zijn er wel mogelijkheden tot contante betaling.

 

Regels rond contante betalingen

Wanneer het een koop of verkoop tussen professionals betreft is de wetgever bijzonder duidelijk. Onder geen enkel beding mag de betaling dan in contanten gebeuren. Deze regel werd in het leven geroepen in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Wanneer het een aankoop door een professional bij een consument betreft zijn er wel mogelijkheden tot contante betaling. Als er tenminste aan twee voorwaarden voldaan is. Ten eerste mag de som niet meer bedragen van 500 euro. Die limiet geldt voor alle verrichtingen waartussen een verband blijkt te bestaan. Als een consument bijvoorbeeld op verschillende momenten metaalschroot aanbiedt dat afkomstig is van dezelfde inboedel of werf, dan kunnen deze verrichtingen aan elkaar worden gelinkt en mag u voor al het aangeboden metaal tot maximaal 500 euro in cash betalen. De tweede voorwaarde is dat elke consument geïdentificeerd moet worden. Schroothandelaars moeten dus minstens de voornaam, achternaam en de geboortedatum registreren. Ten slotte geldt voor koperen kabels dat elke betaling in cash verboden is. Dit geldt voor koperkabels onder elke vorm en samenstelling (gestript of versneden, vermalen of vermengd met andere materialen of voorwerpen). De enige uitzondering hier zijn flexibele koperkabels die deel uitmaken van een toestel.

Boetes lopen op

De wetgever is niet mals wanneer er overtredingen vastgesteld worden. De boetes lopen op tot 10% van het uitbetaalde bedrag, tot een maximumgrens van 225.000 euro, beide te vermenigvuldigen met de geldende opdeciemen. Voor een aankoopbedrag van 1.000 euro zou de boete met andere woorden oplopen tot 800 euro. Deze wetgeving geldt voor iedereen die in België handelt.  


Samengevat:

– Professionals? Geen contante betaling mogelijk

– Consumenten? Contante betaling tot maximaal 500 euro

– Koperen kabels in het lot? Geen contante betaling mogelijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details