NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Brand te lijf met kunstmatige ­intelligentie
RED systeem in actie op locatie.

Brand te lijf met kunstmatige ­intelligentie

Brandveiligheid is een hot topic voor recyclagebedrijven. De Nederlandse leverancier van mobiele camerasystemen, Kooi uit Drachten, heeft in de tien jaar van zijn bestaan een stevige positie op de Europese markt veroverd. Met de zelf ontworpen Units for Observation (UFO’s) worden bouwplaatsen, windparken en sloop- en recyclagebedrijven 24/7 bewaakt met een eigen alarmcentrale. En speciaal voor de ­recyclagebranche ontwierp Kooi en innovatief broeidetectiesysteem, Rising Early Detection (RED). Alleen al in 2020 werden daarmee meer dan 300 branden voorkomen.

Kooi groeide sinds de oprichting in 2010 storm­achtig. Er werken momenteel 140 mensen en het bedrijf heeft vestigingen in Drachten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk en Duitsland beschikt de firma over eigen alarm­centrales. Die alarmcentrales zijn 24/7 bemand. Klanten betalen een vaste week­prijs aan Kooi en daar is de afhandeling van alarmen bij inbegrepen.

Broeidetectie

Speciaal voor de recyclagebranche ontwierp Kooi de zogenoemde Rising Early Detection (RED). “Het risico op broei en brand is in de recyclagebranche immers aanzienlijk”, vertelt Richard Venema, productmanager RED bij Kooi. “Met ons RED systeem kunnen we broei in een vroeg stadium detecteren en daarmee brand voorkomen. Alleen al in 2020 hebben we in Nederland op deze manier zeker 341 keer erger voorkomen.” Met RED biedt Kooi een totaaloplossing. Het systeem bestaat uit een 24/7 detectiesysteem op basis van trendanalyse. RED beschikt over een draaibare thermometrische camera die constant de temperatuur in de afvalopslag registreert. Stijgt de temperatuur tot boven de ingestelde waarde dan worden met behulp van artificiële intelligentie in milliseconden een aantal berekeningen gedaan om valse alarmen uit te filteren. Als het systeem constateert dat het om een echt incident gaat, volgt er onmiddellijk een alarmmelding naar het Kooi Alarm Center. “Met de klant spreken we een op maat gemaakt protocol af. Soms volstaat alleen een melding zodat een medewerker van het recyclagebedrijf de afvalhoop uit elkaar kan trekken, waardoor het gevaar is geweken. Maar mochten we ‘s nachts of in het weekend een melding krijgen, kunnen we ook direct de brandweer inschakelen.”

Schade voorkomen

Met de broeidetectie van Kooi kan veel leed en schade worden voorkomen. Venema weet dat sommige verzekeraars de systemen al verplichten. Overigens hoeft niemand te vrezen voor valse meldingen. “RED werkt met artificiële intelligentie en maakt zelf onderscheid tussen de warmte van een draaiende motor of de uitlaat van een kraan of wiellader”, legt Venema uit. Van RED bestaat zowel een vaste of mobiele opstelling en klanten krijgen een eigen inlog voor de RED portal. Dan kunnen ze zelf eventueel ook zelf 24/7 meekijken.

RED in 3D.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details