Platform over de gehele recyclingstroom in België
Nieuws

‘Blijf gezond en succesvol in de tijd waarin we nu leven’

Tussen de eerste en tweede editie van de Nederlandse uitgave van Recyclingpro is de gehele wereld waarin we leven veranderd. VOORUIT betekent, zoals ik eerder beschreef: VERDER. Echter, op dit moment is de belangrijkste vraagstelling: hoe verder? We mogen van geluk spreken dat we met zijn allen werkzaam zijn in de mooie wereld van recycling. […]

img_3057-1_0001-kopieren

20 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Tussen de eerste en tweede editie van de Nederlandse uitgave van Recyclingpro is de gehele wereld waarin we leven veranderd. VOORUIT betekent, zoals ik eerder beschreef: VERDER. Echter, op dit moment is de belangrijkste vraagstelling: hoe verder?

We mogen van geluk spreken dat we met zijn allen werkzaam zijn in de mooie wereld van recycling. Bijna overal gaat de recycling door en zal ook door moeten gaan, aangezien de te recyclen stromen niet zijn af te remmen. Natuurlijk speelt, naast de aanvoer van de te recyclen stromen, de afnamezijde een zeer belangrijke rol en is bij sommige stromen zelfs de belangrijkste factor. Het is en blijft dus belangrijk om producten zo zuiver mogelijk te krijgen door optimale scheidingstechnieken.

Er kan veel geïnvesteerd worden in de verwerking, echter, wanneer de geproduceerde stromen en producten niet zijn af te zetten tegen de juiste tarieven of, nog erger, geheel niet zijn af te zetten doordat in sommige delen van de wereld echt alles op slot zit, dan hopen de financiële- en logistieke problemen zich snel op. De hoogste kwaliteiten zullen dan altijd de voorkeur hebben en tegen de beste tarieven zijn af te zetten. Export naar andere delen van de wereld is dan misschien niet meer nodig. Deze producten worden dan dichterbij weer ingezet in de producties van nieuwe goederen.

De technieken om te scheiden ontwikkelen zich in rap tempo, waarbij traditionele technieken als zeven en windshiften naar het volgende level (2.0, 3.0 en verder) worden gelift.

Een zeef is toch een machine die in kleine- en grote delen scheidt, net zoals vroeger we op het strand met een zeefje en een emmer deden? Het is een vraag die toch nog zo af en toe wordt gesteld. In de basis klopt dit nog steeds. Product op- en neer bewegen en de kleine delen vallen door de gaten. De rest blijf op de zeef liggen. Met de komst van speciale Flex-matten en speciaal ontwikkelde VDS-3D dekken kunnen nu naast kleine en grote ook lange en korte en zelfs 2D- en 3D-delen van elkaar gescheiden worden. Door deze scheidingen zijn de verdere stappen in het proces beter uit te voeren, met hogere kwaliteiten tot het gevolg.

Hetzelfde geld ook voor de windshifter, waar nu in combinatie met een Airlift naast lichte en zware delen ook nog folies uit de stroom gehaald kunnen worden. Scheiden in lichte-, midden- en zware delen is ook geen probleem meer. Dit is bijvoorbeeld bij compostverwerking een groot voordeel. De compost is nu te scheiden van de stenen en folies.

Na deze mechanische bewerkingen komt natuurlijk de sensortechniek, waarin zeer grote stappen worden gemaakt. Hier spreken we zelfs al over 5.0! Naast het scheiden middels herkenning van kleur en vorm zijn inductie en röntgenstralen steeds vaker actief bij onze klanten.

De laatste stap die onlangs werd gezet, is het scheiden van zwarte kunststoffen uit de stromen middels zogeheten Black- of Blackscan-technieken. De toegepaste zeer gevoelige sensoren en camera’s zijn, in combinatie met de meest recent ontwikkelde software, tegenwoordig dus in staat om uit zwarte en donkere stromen kunststoffen de verschillende soorten te herkennen.

Graag wil ik afsluiten met: blijf gezond en succesvol in de tijd waarin we nu leven. Het zal zeker weer veranderen en ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details