Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Denuo

Bio-energiecentrales krijgen rake klappen uit politieke hoek

Denuo-kopiëren

22 december 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Vandaag beslisten de Vlaamse coalitiepartners om een knip te zetten in het steunmechanisme van de groenestroomcertificaten. Dat is een zware streep door de rekening van de bio-energiecentrales in ons land. “Deze beslissing, in combinatie met het prijsplafond voor de stroomverkoop die de federale regering heeft ingeroepen, is levensbedreigend voor bestaande en toekomstige bio-energieprojecten”, verklaart Stany Vaes van sectorfederatie Denuo

Vandaag stemden de Vlaamse coalitiepartners in de plenaire vergadering in met een zoveelste wijziging van het stelsel van de groenstroomcertificaten dat nu van toepassing is op lopende bio-energieprojecten. Een voorstel verscholen in de vouwen van een verzameldecreet, op verzoek van Vlaams minister voor energie Zuhal Demir. 

“Door deze beslissing wordt de investeringszekerheid in de bio-energiesector compleet ondermijnd”, reageert Vaes. “Deze wijziging trekt de verhouding tussen omzet en kosten van bio-energiecentrales scheef. Het raakt deze bedrijven – die in ongoing concern is – midscheeps en kan ze zelfs doen struikelen. Resultaat: de opwekking van hernieuwbare energie zal in Vlaanderen gevoelig dalen.

Bio-energie twee keer gepenaliseerd

Bovenop deze beslissing op Vlaams niveau komt ook het prijsplafond op de inkomsten uit stroom dat het federale niveau onlangs heeft ingevoerd. Dat maakt dat de bio-energiebedrijven twee keer klappen krijgen.

“De groenestroomcertificaten en stroomverkoop zijn de twee cruciale factoren die nodig zijn om hernieuwbare bio-energieproject levensvatbaar te maken. En daar wordt nu fors in geknipt. En dat terwijl deze centrales hun kosten fel zien stijgen. Denk aan personeelskosten, chemicaliën, enzovoort”, aldus Vaes. “Kortom, deze ingrepen kunnen de verdere uitbouw en de opstart van nieuwe hernieuwbare energieprojecten in Vlaanderen doen dalen, hetgeen nooit de bedoeling kan zijn van de “energietrofee” die beide regeringen willen binnenhalen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details