NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Beter weten wat  gebouwen waard zijn

Beter weten wat gebouwen waard zijn

Nieuw taxatiemodel om waarde restmaterialen te berekenen

JLL, New Horizon , NIBE en Grant Thornton hebben een circulair taxatiemodel ontwikkeld: Wearthy Taxatie. Dat biedt inzicht in de waarde van de grondstoffen en materialen in bestaande gebouwen. Iedere taxatie door JLL van maatschappelijk, gemeentelijk en commercieel vastgoed bevat vanaf nu standaard Wearthy Taxatie. Het moet beter in kaart brengen hoeveel waarde de materialen in gebouwen vertegenwoordigen.

Bouw en vastgoed behoren tot de meeste grondstofintensieve sectoren. De transitie naar circulair bouwen biedt kansen om de milieu-impact van de sector te verkleinen. Veel partijen kijken naar circulaire nieuwbouw om hun grondstoffenverbruik te verminderen. Er is veel te winnen door slimmer en efficiënter om te gaan met grondstoffen in bestaand vastgoed. Daarvoor is echter wel inzicht nodig. Met andere woorden: wat zijn de grondstoffen in gebouwen en hoeveel zijn die waard?.

Het ontwikkelde taxatiemodel biedt inzicht en het vergroot ook de bewustwording bij eigenaren. Taxeren inclusief Wearthy Taxatie kan vastgoedeigenaren helpen om betere beslissingen te nemen. Voor die eigenaren is dat de moeite waard, want verspilling van grondstoffen betekent verspilling van een deel van de financiële waarde van een gebouw.

Wearthy Taxatie is het tweede ‘Wearthy product’ dat ontwikkeld is. De eerder gelanceerde Wearthy MPG-verbeteraar helpt de bouwsector in de ontwerpfase van nieuwbouw tot een meer circulaire materialisatie te komen.

“Alle gebouwen worden in meerdere opzichten waardevolle donorgebouwen.”

 

Circulaire waarde vergroten

Johan Vonck, Lead Director – Valuation Advisory JLL Nederland zegt over de nieuwe manier van taxeren: “JLL omarmt en ondersteunt initiatieven die de circulaire waarde van vastgoed vergroten. Tot nu toe was het in de praktijk moeilijk om daar in waarderingen invulling aan te geven. Met dit nieuwe Wearthy taxatiemodel wordt de waarde van herbruikbare materialen en grondstoffen inzichtelijk gemaakt en krijgen eigenaren de mogelijkheid deze circulaire impact te verzilveren. Zo jaagt het model de verduurzaming van vastgoedportefeuilles en onze bebouwde omgeving aan.”

Michel Baars, eigenaar van New Horizon, dat door middel van Urban Mining zoveel mogelijk grondstoffen wil hergebruiken: “Het verzilveren van de circulaire impact wordt gerealiseerd door de toepassing van Urban Mining principes. Door te ‘oogsten’ in plaats van te ‘slopen’ wordt hoogwaardig hergebruik mogelijk en wordt de waarde verzilverd. Bovendien wordt door het toepassen van deze vorm van hergebruik ook de reductie van de milieuschade ten opzichte van regulier slopen en bouwen gerealiseerd. Alle gebouwen zijn daarmee in meerdere opzichten waardevolle donorgebouwen. New Horizon maakt in samenwerking met de partners in het Urban Mining Collective die grondstoffen toepasbaar als circulaire bouwproducten en –oplossingen voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.”

Externe effecten

Mantijn van Leeuwen, algemeen directeur van duurzaam adviesbureau NIBE zegt: “Vandaag de dag worden in de grondstofprijzen geen externe effecten meegenomen. Wanneer we kijken naar de milieu-impact die winning, productie en verwerking veroorzaakt, worden grondstoffen te laag gewaardeerd. De verwachting is dat dit zal veranderen. Met de druk op het klimaat en de leefomgeving en de beheersing van de door de mens veroorzaakte uitstoot, is het noodzakelijk externe effecten in grondstofprijzen te verwerken.” Van Leeuwen verwacht dat veel bouwstoffen enorm in prijs zullen gaan stijgen. In NRC zei hij: “Alle materialen die een hoge CO2-footprint hebben, zullen de komende tien jaar sterk in prijs stijgen vanwege klimaatbeleid.”

Van materialen die in Europa geproduceerd worden, drijft het Europese emissiehandelssysteem ETS de prijs bovendien op, en bovenop die prijs komen steeds vaker nog landelijke belastingen als de toekomstige Nederlandse CO2-heffing. De Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen heeft bovendien aangekondigd dat ze nadenkt over op CO2-uitstoot gebaseerde invoerheffingen op goederen van buiten de EU. Dat alles maakt gebouwen als grondstoffenbank alleen maar aantrekkelijker.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details