NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Beloning voor wie snijresten dakbedekking mee helpt recycleren
Elk kwartaal beloont Derbigum twee distributeurs die zich inzetten om samen met dakdekkers meer snijresten in te zamelen en oneindig te recycleren tot nieuwe grondstoffen.

Beloning voor wie snijresten dakbedekking mee helpt recycleren

Circulariteit betekent van afval weer grondstoffen maken. Een begrip dat vandaag misschien hip is, maar waar Derbigum al dertig jaar geleden mee begonnen is. Het recycleert sindsdien zijn productie- en snijresten onder het motto ‘No Roof To Waste’. Elk kwartaal beloont het nu twee distributeurs die zich inzetten om samen met dakdekkers meer snijresten in te zamelen en oneindig te recycleren tot nieuwe grondstoffen.

“Het circulaire verhaal maakt deel uit van ons DNA. We beseffen dat onze grondstoffen niet onuitputtelijk zijn, want het gaat om een petroleumderivaat. Je moet daarom iets doen met de resten die je produceert, want storten kost uiteindelijk ook handenvol geld”, opent commercieel directeur Michael Vloeberghs. “We verdienen er vandaag nog altijd niet aan, maar door de stijgende grondstofprijzen, draaien we nu wel break-even. Dat is dan de troef van een familiebedrijf. Innovatie en langetermijnvisie hebben hier altijd voorop gestaan.”

Met zijn gepatenteerde technologie verwerkt Derbigum 1 kg snijresten weer tot 1 kg grondstof, zonder kwaliteitsverlies.

Tot 30% recycled content al

Die ervaring blijkt vandaag een voordeel, nu circulariteit de wind in de zeilen heeft. “We beschikken als enige over een cradle2cradle certificatie voor een aantal dakbanen. Met onze gepatenteerde technologie verwerken we 1 kg snijresten weer tot 1 kg grondstof en kunnen we dus de kringloop oneindig weer sluiten, zonder kwaliteitsverlies. Zo recycleren we ongeveer 5.000 ton per jaar”, rekent Vloeberghs. Afhankelijk van het type product bedraagt de recycled content nu tot 30%. De bedoeling is om op termijn 100% circulair te worden. “Daarvoor moeten twee belangrijke voorwaarden vervuld worden. Er moet voldoende aanvoer van grondstoffen zijn enerzijds. Anderzijds moeten we de techniek verder op punt stellen, zodat een constante kwaliteit gegarandeerd is. Ons R&D-team sleutelt er elke dag hard aan om tot hogere percentages te komen.”

Verschillende kwaliteiten

De toeleveringsstromen komen vandaag uit verschillende bronnen. De eigen productieresten bevatten niks van vervuiling. Bij de verwerking van snijresten kan de kwaliteit wel verschillen. “We verwerken immers ook materialen van onze concurrenten. Als we naar het verhaal van sloopdaken kijken, wordt het nog een stukje complexer. Daarom nemen we pas volledige daken vanaf een oppervlakte van 1.500 m² terug, waarvan we eerst stalen nemen om een idee te krijgen van de kwaliteit en van mogelijke contaminaties zoals asbest. Opmerkelijk genoeg zijn daar weinig van onze eigen daken bij. Die hebben een bewezen levensduurverwachting van meer dan 50 jaar en zien we dus niet zo snel terug”, voegt Vloeberghs er met een knipoog aan toe.

Snijresten inzamelen via distributeurs

Om zoveel mogelijk materiaal terug te krijgen stimuleert Derbigum zijn partners om mee te stappen in dit circulaire verhaal. “In België werken we vooral samen met distributeurs. We kijken ook naar hen om meer snijresten te kunnen inzamelen. Een verhaal waar we overigens bijzonder veel enthousiasme rond voelen, want we weten allemaal dat het anders moet de komende jaren.” De distributiepartners geven mini big bags aan dakdekkers mee om snijresten in te verzamelen die ze dan achteraf ook weer kwijt kunnen in grotere big bags in hun vertrouwde distributiepunt. Om die inspanningen te stimuleren en te belonen reikte Derbigum begin dit jaar zijn eerste NRTW awards uit aan de distributiepunten waar ze de afgelopen vier jaar de sterkste groei zagen. 

Michael Vloeberghs kwam de award uitreiken bij Defrancq in evergem. “Het was een bijzonder mooie erkenning voor ons team. Iedereen met naam en faam binnen Derbigum was op het appel. Dat doet altijd deugd”, vertelt operationeel directeur Jérome Bridelance daarover.

Award valt in de smaak

Aan Vlaamse zijde vielen Defrancq Evergem en Apok Herentals in de prijzen. Bovenop de award, werd het personeel getrakteerd op een winterbarbecue of friet. “Omdat we willen tonen dat we oprecht dankbaar zijn voor hun inspanning. Samen ervoor gaan, ook dat is circulariteit”, vertelt Vloeberghs daarover. En dat viel letterlijk en figuurlijk bijzonder goed in de smaak. RecyclePro had een gesprek met Jérome Bridelance, operationeel directeur van familiebedrijf Defrancq. “We zijn gespecialiseerd in materialen voor dak en gevel. Daarnaast leveren we maatwerk in zink en koper voor onze klanten. We doen dat vanuit 25 vestigingen in België, vier in Nederland. Op elke locatie waar we de plaats hebben voor deze big bags staan er. Het was een bijzonder mooie erkenning voor ons team in Evergem. Iedereen met naam en faam binnen Derbigum was op het appel. Dat doet altijd deugd.”

Afval weer grondstof

Defrancq maakt het verschil met heel wat extra diensten bovenop de producten. “We beschikken over een eigen technische dienst om klanten te ondersteunen, bijvoorbeeld met de werfopstart bij nieuwe producten. Daarnaast proberen ook zo flexibel mogelijk te zijn qua leveringen. Tot op het dak als het moet. Onze samenwerking met Derbigum gaat al jaren terug. We geloven in hun verhaal van afval dat weer grondstof wordt. Een concept waar ook onze klanten zich achter scharen. Zij zijn zich even bewust van deze problematiek en willen mee hun steentje bijdragen aan dit verhaal. Bovendien vraagt de aanpak om weinig extra inspanningen. Ze hebben de mini big bag mee op het dak en voelen een bijkomend voordeel in hun portemonnee van minder stortkosten”, besluit Bridelance.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details