Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Elektronisch Afval

Belgen zamelen meer dan 10 miljoen lampen in

Naamloos-6123

27 januari 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

De Belgen brachten meer dan 10 miljoen lampen en 3.383 ton armaturen naar een Recupel-punt. Met een nieuwe campagne spoort Recupel alle Belgen aan om die inspanning te blijven leveren zodat de grondstoffen van kapotte of oude lampen en armaturen een tweede leven krijgen via recyclage of hergebruik. Dat die inzamelinspanning de moeite loont, tonen de cijfers feilloos aan: uit de meer dan 10 miljoen ingezamelde lampen werd 1260 ton fijngemalen glas gerecycleerd in 2019. Dit gerecycleerde glas kan gebruikt worden voor de productie van nieuwe lampen of andere toepassingen. Om alle Belgen te motiveren hun lampen en armaturen naar een Recupel-punt te brengen, slaat de vzw de handen in elkaar met Jeroom en Geluck.

Belgen zamelen meer dan 10 miljoen lampen in

In 2019[1] brachten de Belgen 10,4 miljoen lampen naar een inzamelpunt van Recupel. Dat zijn 800.000 stuks meer dan het jaar ervoor, of een stijging met 8%. Recupel zamelt gasontladingslampen (spaarlampen en buislampen) en LED-lampen in. Van alle ingezamelde lampen zijn 97% gasontladingslampen, voorlopig slechts 3% LED-lampen. Dat is ook logisch, want LED-lampen werden veel later op grote schaal verkocht en hebben een langere levensduur.

Recupel is ook verantwoordelijk voor de inzameling van armaturen, zoals bijvoorbeeld lampenkappen, een staande lamp of een hanglamp. In 2019 werd er 3.383 ton armaturen ingezameld, een stijging met 19% in vergelijking met 2018 (2.483 ton).

“Armaturen belanden nog te vaak in de metaalcontainer. Ze horen daar niet thuis, want armaturen hebben een snoer en zijn dus elektro. Hoewel onze inzamelcijfers een positieve tendens tonen, wordt slechts 13.4% van alle armaturen die op de markt worden gebracht, vandaag ingezameld. Een cijfer dat we in de toekomst moeten opkrikken, want kapotte armaturen bevatten ook tal van grondstoffen die gerecycleerd kunnen worden! Is de armatuur nog niet kapot, dan raden wij consumenten aan om die naar de Kringwinkel te brengen voor hergebruik,” licht Eric Dewaet, CEO van Recupel, toe.

Recycleren van lampen = tweede leven voor grondstoffen

Nadat consumenten hun kapotte lampen naar een Recupel-punt hebben gebracht, worden de lampen naar Indaver in Doel getransporteerd voor recyclage. Het recyclageproces zorgt ervoor dat de materialen aanwezig in lampen, zoals bijvoorbeeld glas, fluorescentiepoeder en ijzer, opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe lampen of andere toepassingen.

Ter illustratie: in 2019 werden 10,4 miljoen lampen ingezameld. Aan de hand van hoogtechnologische recyclagetechnieken werd 1.260 ton glas gerecycleerd uit deze ingezamelde lampen. Dit gerecycleerde glas kan gebruikt worden voor de productie van nieuwe lampen of andere toepassingen.

Iedere Belg die een lamp naar een Recupel-punt brengt, doet iets goed voor het milieu. Door recyclage krijgen ze een tweede leven, want een kapotte lamp bevat de grondstoffen voor de productie van onder andere nieuwe lampen. Hoe meer grondstoffen uit kapotte lampen worden gerecycleerd en opnieuw in omloop gebracht, hoe minder nieuwe grondstoffen we moeten ontginnen. Dit principe wordt urban mining genoemd. Daarom willen we alle Belgen overtuigen om hun lampen binnen te brengen zodat wij, samen met onze partners, ervoor kunnen zorgen dat deze grondstoffen niet verloren gaan, maar een nieuw leven krijgen,” zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel.

Bovendien bevatten gasontladingslampen schadelijke stoffen, zoals kwik, die veilig en correct verwijderd worden door gespecialiseerde verwerkers. Als dergelijke lampen in de huisvuilzak of glasbol belanden, kunnen ze breken en zijn ze gevaarlijk voor mens en milieu. Uit een studie[2] van Recupel blijkt dat ongeveer 5% van alle Belgen lampen bij het huisvuil afdankt, 5% kiest foutief voor het grofvuil en 4% brengt lampen naar de glascontainer.

Van warme herinneringen naar een nieuw toestel

Om het belang van de inzameling van lampen en armaturen te onderstrepen, slaat Recupel de handen in elkaar met Jeroom en Geluck. Van warme herinneringen en memorabele momenten naar een nieuw toestel: dat is de centrale boodschap van de nieuwe reclamecampagne. Hoewel een lamp klein is, kan het onbewust gelinkt worden aan grote emoties of memorabele momenten. Eens kapot, is het belangrijk om lampen en armaturen binnen te brengen zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe lampen en toepassingen. 

Jeroom zegt het met een kwinkslag: “’Ik draag graag mijn steentje bij tot een propere wereld, ik hoop dan ook dat deze campagne het gedrag van de Belgen positief kan beïnvloeden. Bij mij werkte ze alvast, ik gooi m’n elektro en lampen sinds kort niet meer uit de rijdende auto op de middenberm van de E19.”

De reclamecampagne wordt op dinsdag 26 januari 2021 gelanceerd op de Belgische radio- en televisiezenders. Deze aanwezigheid op radio en tv zal gekoppeld worden aan een verhoogde aanwezigheid op social media en in magazines. Met deze campagne hoopt Recupel iedereen te motiveren om kapotte lampen en armaturen naar een Recupel-punt te brengen. Een overzicht van de inzamelpunten: https://www.recupel.be/nl/vind-een-inzamelpunt/

[1] De resultaten van het jaar 2020 zijn momenteel nog niet beschikbaar. Deze resultaten worden in april geconsolideerd en gecommuniceerd. 

[2] Understanding the recycle behaviour and brand image of Recupel, 2020. Studie van GFK in opdracht van Recupel met een steekproef van 1030 respondenten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details