Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Kunststofrecyclage

Bebat en Govaplast recycleren oude plastic inzameltonnen tot gloednieuwe speelplaatsmeubelen en speeltuigen

Naamloos-4

20 april 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bebat heeft een unieke samenwerking opgezet met Govaplast, specialist in plastic recycling, om haar oude plastic inzameltonnen een tweede leven te geven. Die kunnen binnenkort ​ dienst doen als speelplaatsmeubelen en speeltuigen in de felgroene Bebat-kleur. Net zoals Bebat de grondstoffen van lege batterijen nooit verloren laat gaan, draagt ze nu ook met de recyclage van haar oude inzameltonnen bij tot de circulaire economie.

Een nieuw leven voor plastic inzameltonnen

Als pionier op vlak van duurzaamheid, blijft Bebat voortdurend innoveren. Een tijd geleden verving Bebat namelijk alle plastic inzameltonnen door slimme inzamelvaten in staal. Die zijn niet alleen een stuk duurzamer, maar ook veiliger dan de oude exemplaren. Uiteraard drong de vraag zich op wat met de oude inzameltonnen zou gebeuren, want dat zijn er heel wat – ruim 30.000 –, en voor Bebat is het uitermate belangrijk om alle grondstoffen te kunnen hergebruiken. Daarom klopte de organisatie aan bij Govaplast, een specialist in de recylage van plastic, voor een samenwerking.

“De nagelnieuwe producten voor speelplaatsen die we samen met Govaplast gaan maken worden voor 100% gemaakt van onze oude, plastic inzameltonnen. Bij deze productie gaat niets verloren en blijven de materialen ook in België. Bovendien hebben ze een zeer lange levensduur. Daarmee maken we de cirkel rond, aangezien deze inzameltonnen vroeger ook in scholen stonden,” klinkt het enthousiast bij Nele Peeters, Marketing Director bij Bebat.

Govaplast, dé partner in plastic recycling

“Duurzaamheid zit in het DNA van Bebat die een duurzame oplossing zocht voor haar vaten en vond die in een partnerschap met Govaplast Play. Ik vind dat we oprecht fier mogen zijn op het resultaat,” zegt Nele Peters.

Govaplast staat Bebat met veel plezier bij in de missie om de oude Bebat inzameltonnen een nieuw leven te geven. Zij vermaalden het plastic tot granulaat dat vervolgens gesmolten werd tot een warme pasta. Die pasta goten ze in mallen in de vorm van massieve planken, en zo kreeg het plastic een nieuwe vorm. Deze plastic planken werden vervolgens gebruikt om gloednieuwe speelplaatsmeubelen zoals speeltuigen of picknicktafels van te maken.

“De kleurenmix van alle PE dat we normaal verwerken geeft per definitie steeds een grijs resultaat dat daarna bijgekleurd wordt. De mooie kleur van de Bebat-tonnen kon behouden blijven omdat we ze apart verwerkten en een aparte productielijn gebruikten,” Axel Martin, verkoopdirecteur voor Govaplast.

De missie van Bebat en Govaplast is duidelijk: geen enkele grondstof mag verloren gaan, maar moet steeds weer hergebruikt kunnen worden. Zo bouwen de twee organisaties samen aan een duurzame en circulaire toekomst.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details