dinosaurus-1800s-tijdens-montage-kopieren

Een Dinosaurus 1800S bag ripper tijdens de montage.

01:49
11-12-2018

Bag ripper die alles lust, zelfs zachte kunststoffen

Een machine van imposant formaat met een nimmer aflatende honger. De nieuwe bag ripper van Rentec uit Pittem heeft een onstilbare honger naar PMD. De naam had niet beter gekozen kunnen worden voor de machine: Dinosaurus.

Voor Mathieu van Damme, sales manager bij Rentec, is het toevoegen van de bag ripper aan de Dinosaurus serie van Rentec het logische gevolg van het feit dat afvalverwerkers steeds vaker geconfronteerd worden met PMD+. We spreken hem over de unieke eigenschappen van de zakkenverslinder.

Zachte kunststof is geen probleem
“Met de introductie van PMD+ is de fractie plastics aan het afvalverhaal toegevoegd”, opent Van Damme het gesprek. “Voor een traditionele bag ripper vormen met name de lange stroken zachte kunststof, zoals bubbelfolie, een probleem. Door het systeem met enkele rotor, die slechts in één richting draait, ontstaat er een situatie waarbij de zachte plastic stroken zich om de rotor heen draaien, hem als het ware wurgen. De Dinosaurus beschikt over twee rotoren, die tegen elkaar indraaien en elkaar schoonhouden. De eerste rotor trekt de zak open, de tweede rotor zorgt ervoor dat het zachte plastic mee verkleind wordt, in nog sorteerbare fracties.” Met de invoering van PMD+ zullen alle bestaande PMD-verwerkingslijnen in België met het probleem van de zachte kunststof in aanraking komen. Rentec biedt hier dus een gedegen oplossing voor. Van Damme: “De markt heeft gevraagd om onze ontwikkeling. De Dinosaurus is een bag ripper en feeder ineen en komt voort uit onze expertise uit de bouw- en sloopwereld. Met de kennis van de daar geldende techniek, hebben we de nodige aanpassingen gedaan en zijn zo tot de Dinosaurus bag ripper te komen.”

dinosaurus-2600s-in-huisvuil-kopieren

Deze Dinosaurus 2600S heeft een onverzadigbare honger naar huisvuil.

 

Grote en kleine dino’s
De Dinosaurus komt in twee maten, te weten in de 1800 en de 2600 versie. “Die typenummers hebben betrekking op de lengte van de rotors. Afhankelijk van het vereiste volume en de belading kiest men voor een 1800 of een 2600”, vervolgt Van Damme zijn verhaal. “De machines zijn nu alleen verkrijgbaar met hydraulische aandrijving, er is echter een elektrodrive onderweg.”

DINOSAURUS bag ripper in huisvuil
Bij PMD-verwerking is het risico op stoorstoffen gering. Bij huisvuil daarentegen, kan men soms vreemde zaken tussen het huisvuil aantreffen. “Als iets in de container of huisvuilzak past, dan mag je het daar als afvalverwerker ook in verwachten. In het ontwerp van de Dinosaurus is daar rekening mee gehouden. Bij aanwezigheid van stoorstoffen zal de bag ripper ook de stoorstoffen tot sorteerbare fracties verkleinen, zelfs als deze van metaal zijn. Wanneer de stoorstof van die orde is, dat de machine erop zou vastlopen, dan grijpt de techniek in. De hydrauliek beschermt de machine, die stopt. Met zicht op de rotoren kan de operator overgaan op manuele bediening en de volledige trechter ledigen, waardoor de stoorstof vrijkomt. Via een toegangsdeur, die is aangesloten op het veiligheidssysteem van de machine (de machine zal volledig en veilig stilvallen), kan de operator zich toegang verschaffen tot de storing en het materiaal verwijderen”, legt Van Damme uit. Uit de cijfers blijkt trouwens dat de dinosaurus zeker nog niet uitgestorven is: momenteel zijn twee Dinosaurus 1800S bag rippers in productie voor de verwerking van huisvuil in Nederland alsook een 2600S versie voor PMD+ in Frankrijk.      

Tekst: Jan Mol
Beeld: Rentec
Lees meer over: Machine , Recyclage , Rentec , Vakblad recycling

Recyclepro partners

Galloo regelgeving recyclingSMO Zeefmachine