NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

B-hout veilig verbranden en inzetten als energiebron

Steeds meer houtverwerkende bedrijven kiezen ervoor om hun houtresten nuttig in te zetten als energiebron. Onbehandeld resthout leent er zich perfect toe, maar zelfs bekleefde spaanplaten kunnen vandaag op een ecologische manier in energie omgezet worden. We bezochten een gloednieuwe installatie die CBS Waste Solutions recent plaatste bij een toeleverancier voor de houtverwerkende industrie.

Het bedrijf liet maandelijks houtresten afvoeren maar het transport vormde een ecologische belasting. Na een grondige analyse besloot men de houtresten zelf te verwerken en ze als een duurzame energiebron aan te wenden voor de eigen kantoren. Van massief hout tot decoratief plaatmateriaal en spaanplaat, al het restmateriaal moest op een veilige en ecologisch verantwoorde manier verbrand kunnen worden, inclusief het houtstof dat tijdens de productie vrijkomt. Met deze vraag stapte het bedrijf naar CSB Waste Solutions. Er werd een proefverbranding uitgevoerd bij de fabrikant, want elke afvalstroom is uniek. Een proefverbranding maakt het mogelijk om de installatie perfect op het unieke restmateriaal af te stemmen.

Vermogen van 850 kW

De test wees uit welke bijkomende maatregelen er nodig waren om de milieu-impact te minimaliseren. Enkele bijkomende filters dringen de stofuitstoot terug en een Denox-installatie neutraliseert eventuele stikstofoxiden (NOx) die tijdens de verbranding kunnen ontstaan. De installatie moest een vermogen van 850 kW kunnen leveren om alle ruimtes te verwarmen. Ter vergelijking: met dit vermogen kunnen ruim 150 particuliere woningen van gemiddelde omvang verwarmd worden. Er werd een nieuwe stookruimte gebouwd om de installatie te kunnen huisvesten.

In de toekomst ook koeling

Dat dit een succesverhaal is, blijkt uit het feit dat het vervolg al in de pijplijn zit. De installatie zal in de nabije toekomst ook ingezet worden om te gaan koelen. Het resultaat wordt dan een in ons land nog eerder uniek gegeven. Een bedrijf dat zijn nood aan warmte en koeling volledig zelf weet op te vangen met eigen restmateriaal. Dit restmateriaal wordt bovendien op een gezonde en veilige manier verbrand, met een installatie die meer dan voldoet aan de huidige milieunormen en -eisen. Het toont wat er mogelijk is wanneer bedrijven het kortetermijndenken inruilen voor een langetermijnvisie en bereid zijn te investeren in een meer duurzame toekomst.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details