01:47
20-10-2016

Automatisch kledingsorteersysteem | Rendabel sorteren van tweedehandskledij

De laatste jaren is er meer en meer afval terug te vinden in de opgehaalde tweedehandskleding die bij recyclagebedrijven terechtkomt. Door de mindere kwaliteit, kan een steeds groter deel van het textiel niet meer als herdraagbaar verkocht worden. Nochtans is de prijs die recyclagebedrijven ervoor neertellen niet gedaald. Dat maakt dat de marges onder druk komen te staan. Geautomatiseerd sorteren en scannen zijn het antwoord bij uitstek op deze uitdagingen. De Belgische specialist Valvan Baling Systems helpt u graag verder met een oplossing op maat van uw productieproces.

Automatisering van sorteren

Valvan Baling Systems heeft al een serieuze reputatie opgebouwd in de markt voor tweedehandskleding. Toen in ‘93 de vraag van een klant kwam om de hydraulische persen automatisch te vullen, ging de bal helemaal aan het rollen. De engineeringafdeling van de persspecialist ging aan de slag om een toevoersysteem te bedenken voor de persen, tot grote tevredenheid van de klant. Daarmee was de kous verre van af. Eind jaren 90 ging Valvan Baling Systems nog een stapje verder. Voor een klant uit Duitsland ontwikkelde het bedrijf een automatisch sorteersysteem. Het textiel wordt door een portaalrobot afgewogen en bij de sorteerder gebracht. Waar de kledij voorheen in karren verdween die manueel weggebracht werden, landt het nu in bakken die onderaan via een pneumatisch gestuurde klep, lossen op een transportband. Een oplossing die de voetprint van de installatie gevoelig reduceert, terwijl de ergonomie en de snelheid erop vooruitgaan. Deze oplossing helpt zowel kleine als grote bedrijven niet alleen om het sorteren rendabeler te laten gebeuren, maar tevens om er een aantrekkelijker beroep van te maken. In 2005 kwam Valvan Baling Systems al met zijn volgende innovatie op de proppen: een spraakgestuurd sorteersysteem. Hierbij geeft de operator met stem aan welke richting de kleding uit moet. Dit is vooral een uitstekende oplossing wanneer er in een eerste fase al meer soorten in één keer moeten worden uitgesorteerd.

Installatie voor Les Petits Riens – Spullenhulp

Een mooi voorbeeld van het kunnen van Valvan Baling Systems is te zien bij Les Petits Riens – Spullenhulp in Brussel. Bij de verhuis naar een nieuw pand in Anderlecht in 2015, mocht de specialist uit Menen er een volledige installatie op maat afleveren. De invoer kan op twee verschillende plaatsen gebeuren. Vooraan begeleidt een camera-systeem kleine vrachtwagens naar de juiste sluis om het opgehaalde textiel manueel te lossen. Aan de achterkant kunnen grote kipwagens automatisch hun volle lading op een transportband achterlaten. Om te vermijden dat er veel afval in het sorteerproces terechtkomt, gebeurt er een opschoningsfase waar bijvoorbeeld schoenen, niet-textiel en natte materialen al uit de stroom gehaald worden. Het materiaal kan vervolgens drie kanten op: naar kooien (die dienstdoen als buffering), naar een zakkenvulsysteem (deel wordt verkocht als opgeschoond origineel) of naar de voorsortering waarin er drie modules van vier personen zijn voorzien. Een portaalrobot rijdt heen en weer met origineel en registreert telkens het gewicht dat hij aflevert. Ook na de voorsortering, zet de kleding zijn weg automatisch verder. Per soort brengt een transportband het materiaal naar de nasortering, waarvan het gewicht automatisch in het systeem geregistreerd wordt. Deze installatie laat Les Petits Riens – Spullenhulp toe om het origineel snel en efficiënt te sorteren.

Tekst: Valérie Couplez Beeld: Valvan Baling Systems

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Recyclepro partners

sortering