NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Artificiële intelligentie moet sortering plastic huisafval optimaliseren
Met AI uitgerust camerasysteem van PolyPerception.

Artificiële intelligentie moet sortering plastic huisafval optimaliseren

Camera’s met artificiële intelligentie boven een sorteer- of recyclagelijn detecteren de verschillende soorten afval die passeren. “Realtime informatie over de afvalstromen kan het verwerkingsproces optimaliseren”, zegt Nicolas Braem, van start-up PolyPerception. Het systeem wordt inmiddels onder andere in Zwitserland getest. 

“Ons product is al klaar voor de markt, maar we werken verder aan verbeteringen.” Aan het woord is Nicolas Braem, CEO en co-founder van de start-up PolyPerception dat een AI-oplossing heeft voor het sorteren van plastic huisvuil. Waar hij aanvankelijk een coworking space in Antwerpen deelde met andere bedrijven, is de start-up inmiddels zes man sterk en neemt het hele kantoor in beslag. De roots van Braem liggen in softwareontwikkeling. “Ik werkte voor een bedrijf dat automatiseringsoplossingen voor de maakindustrie ontwikkelde. Ik was na verloop van tijd op zoek naar een uitdaging waarbij ik meer impact op de maatschappij kon hebben.” Via een gesubsidieerd project bij de stad Antwerpen, waar hij de mogelijkheden van automatisering in de vuilsortering onderzocht,  kwam hij uit op een softwareoplossing die individuele objecten in de vuilstroom detecteert. In zijn vrije tijd werkte hij verder aan de vinding en met Parshva Mehta haalde hij niet veel later iemand met kennis van de recycage-industrie aan boord. De tweede dienden met succes een VLAIO dossier in. Zij investeerden daarnaast in hun eigen start-up en ook techstartupbegeleider imec.istart deed een financiële injectie. 

Parshva Mehta en Nicolas Braem van de start-up PolyPerception.

Slimme camera’s

Inmiddels kan het systeem van PolyPerception het afval in verschillende types classificeren en kan het ook een betrouwbare schatting van het gewicht maken. Het systeem werkt met camera’s die boven een sorteerlijn hangen en het passerende afval registeren en door artificiële intelligentie analyseren. De software onderscheidt onder andere de vorm (flesje, bakje, folie), materiaal, kleur en food of non-food. Vijf AI-ingenieurs werken momenteel aan de finetuning van het programma dat inmiddels proef draait bij Sitel uit Luik. Ook heeft PolyPerception systemen uitgezet bij een Zwitserse afvalverwerker en PRS, de organisatie die er verantwoordelijk is voor de inzameling en sortering van plastic afval. Zowel sorteer- en recyclagebedrijven als ook autoriserende organisaties zijn potentiële doelgroepen voor de slimme afvalherkenner die data realtime beschikbaar stelt.  

Realtime informatie

Mehta, die de business operations voor zijn rekening neemt, stelt dat realtime data het sorteer- en recyclageproces sterk kan verbeteren. “Momenteel wordt er gewerkt met steekproeven. Er passeert twee of drie ton per uur en periodiek wordt er een steekproef van 100 kg genomen. Op deze manier kun je veel moeilijker sturen in het proces.” Door over realtime informatie te beschikken, kunnen de verwerkers van huishoudelijk afval korter op de bal spelen. Hij geeft een voorbeeld: “Zitten er bijvoorbeeld veel ketchup flessen in de afvalstroom die meer vetten bevatten, dan kun je gelijk aanpassingen doen aan de machines of andere zuiveringsadditieven toepassen.” De slimme camera’s kunnen ook op verschillende plaatsen in het recyclageproces worden bevestigd, zodat de efficiëntie van verschillende processen kan worden gemeten. 

Inmiddels kan het systeem van PolyPerception het afval in verschillende types classificeren en kan het ook een betrouwbare schatting van het gewicht maken.

Transparantie in de keten

Daarbij kan het systeem ook de transparantie in de keten verbeteren, doordat sorteerbedrijven gedetailleerde informatie kunnen geven over de stromen die zij naar recyclagebedrijven sturen. De ondernemers geven aan dat de afvalstromen steeds complexer worden, omdat wetgeving steeds meer recyclage oplegt, omdat er minder verbrand wordt. Zo bevatten de blauwe zakken aanvankelijk alleen plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD). Inmiddels mogen ook andere soorten plastic in de zak. “Dit maakt het sorteringsproces ook complexer waardoor realtime monitoring nog relevanter wordt.” Alhoewel Braem en zijn team zich aanvankelijk richten op het slimmer maken van de verwerking van huishoudelijk afval, ziet hij op termijn ook in andere stromen opportuniteiten. “Artificiële intelligentie kan in elke sector een bijdrage leveren aan het optimaliseren en automatiseren van het verwerkingsproces.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details