NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Ambitie: 100% hergebruik glas als nieuwe grondstof

Ambitie: 100% hergebruik glas als nieuwe grondstof

Intussen is de joint-venture tussen Renewi en O-I uitgegroeid tot de leidende en meest innovatieve glasrecycleerder op de Europese markt. Met het jubileum wordt nu aandacht gevraagd voor de unieke mogelijkheden van glas, dat eindeloos hergebruikt kan worden zonder verlies van eigenschappen. Maltha ambieert hierbij om al het ingezamelde glas om te zetten in 100% nieuwe grondstoffen en een ketenpartner te zijn die verpakkingsglas uit 100% recyclaat mogelijk maakt.

Met het hoofdkantoor in Heijningen beschikt Maltha over acht locaties verspreid over de Benelux, Frankrijk, Portugal en Hongarije. Het bedrijf investeert continu in de meest innovatieve technieken ter optimalisatie van het sorteer­proces en verwerkt jaarlijks meer dan 1 miljoen ton ver­schillende soorten hol­glas (potten en flessen) en vlak­glas (spiegels en ruiten) tot glasscherven en -poeder voor hergebruik in de glas­verpakking- en glaswol­industrie. Toch valt er nog steeds op vele vlakken winst te behalen. “Geen enkele rest­stroom laat zich zo goed recycleren als glas dat 100% te hergebruiken is. Daarom spreken we ook de ambitie uit om te komen tot 100% recyclage van inkomende glas­stromen tot secondaire grond­stoffen en om als ketenpartner verpakkingsglas uit 100% recyclaat mogelijk te maken”, aldus Eric Herman, managing director Maltha Glasrecycling. “We zien dat de markt er klaar voor is en dat deze ambitie wordt gedeeld door onze ketenpartners, zoals grote producenten uit de bierindustrie.”

Continue innovatie

Een vereiste om deze ambitie te realiseren is een continue innovatie binnen de glasverwerkende industrie en verpakkings­keten. Door de jaren werd over­gegaan van hand­matige sortering naar een volledig automatisch proces met onder andere hightech optische sorteer­machines. Herman: “Dit is een vereiste omdat een ton gerecycleerd mate­riaal nog slechts 20 g veront­reiniging mag bevatten, vergelijkbaar met twee kleine kiezel­steentjes in 1 m³ glasscherven.” Het gemiddelde recyclaataandeel in verpakkingsglas in Europa is nu 52%; een percentage dat op diverse manieren omhoog gebracht kan worden door bij­voorbeeld meer en betere inzameling (kleurscheiding), betere op­schoning en ver­hoogde inzet van glas­scherven en glas­poeder in de ovens. Vooral de inzet van meer glaspoeder is een mooie optie voor de korte termijn. Maltha neemt vanaf vandaag en de rest van het jubileum jaar het voortouw om deze duurzame oplossing naar een nog hoger plan te tillen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details