NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Als de vonk overslaat …

De wereld redden begint met een kleine vonk die een vlam wordt. We moeten met zijn allen de passie voelen om secuurder om te gaan met wat we niet meer nodig hebben, de verloren grondstoffen. De kunststoffen zelf zijn immers niet de grote vervuilers, het is de manier waarop we ermee omgaan en ze achteloos wegsmijten die de plastic soep in de zee veroorzaakt. Bij Van Werven en Peter Brughmans is de vonk al langer overgeslagen. Ze vonden elkaar in het geloof dat er met end-of-life plastics, meer specifiek de harde kunststoffen die een lang servicegebruik hebben, bij het einde van hun serviceleven nog zinnige dingen te doen zijn en brengen dat elke dag in de praktijk. Het mooie van het verhaal? Hun kwaliteit moet niet onderdoen voor virgin grondstoffen. Peter Brughmans, Consultant voor de inkoopactiviteiten van Van Werven in België, vertelt.

Waarom die passie om met afval aan de slag te gaan?

“Het is confronterend hoe we ons van ons afval ontdoen. In de productie van producten kruipt er tonnen CO2. Toch gaan die producten soms maar enkele seconden mee. De vriendelijke dame in de broodjeszaak geeft me een koffie in een kartonnen beker en verpakt goedbedoelend een papier zakje rond mijn broodje ‘gezond’, terwijl ik het er enkele stappen verder meteen weer afhaal om het broodje te kunnen verorberen en de koffiebeker na enkele minuten leeg heb en weggooi. We staan er niet bij stil dat het hier allemaal om waardevolle grondstoffen gaat, die haast allemaal te recycleren zijn en toch in het restafval belanden. Zo stikken we in ons eigen CO2”.

Van Werven Artikel Kunststofrecycling Vakblad recyclepro België

Van Werven en Peter Brughmans vonden elkaar in het geloof dat er met end-of-life harde kunststoffen nog zinnige dingen te doen zijn.

 

Hoe kunnen we dat patroon doorbreken?

“We zouden deze waardevolle grondstoffen, kunnen recycleren of ook voorkomen. Ons broodje niet laten verpakken en de koffie in een zelf meegebrachte, lichtgewicht, duurzame plastic beker die keer op keer kan hergebruikt worden en die bij einde ‘lang’-leven kan worden gerecycleerd als harde kunststof om er weer een nieuwe beker van te laten maken. Ach, waarom niet duurzamer reageren? Het is met die blik op de wereld dat bij mij al in de jaren 90 de passie ontstond om echte oplossingen te vinden voor diverse moeilijke maar waardevolle materialen. De projecten met kunststoffen leiden echter niet meteen tot tastbare resultaten. Het is nochtans niet logisch dat we er niks mee doen. Maar als we de wereld willen veranderen, zullen we het samen moeten aanpakken.”

Hoe hebt u die samenwerking met Van Werven gevonden?

“Onze noorderburen hadden te maken met een gelijkaardig buikgevoel. Het begon met bloempotjes bij collega Rob Labots die toen een tuincenter had. Van zodra de plant in volle grond of in een modieuze pot terecht kwam, belandden de plastic bloempotten die de wortels beschermden zonder pardon bij het restafval. Labots zocht ook al in de jaren 90 naar mogelijkheden. In 2006 startte hij bij Van Werven de recyclageafdeling voor gebruikte harde kunststof. Toen ik in 2011 daar op hun site in Biddinghuizen aankwam, viel ik bijna achterover van hun technologisch kunnen om iets eco’logisch’ en economisch met end-of-life, gebruikte kunststoffen aan te vangen. Ik kende de afvalwereld in België behoorlijk goed en zag meteen een opportuniteit om die gedeelde passie om secuurder om te gaan met grondstoffen ook in België in de praktijk te brengen. Nog geen twee maand later zaten we terug aan tafel met een concreet plan voor een eerste overslaglocatie en 10.000 ton capaciteit. Dynamiek is iets fantastisch als het voortkomt uit goesting en passie, want je weet waarom je het doet.”

Van Werven Artikel Kunststofrecycling Vakblad recyclepro België

Peter Brughmans: “Het besef groeit in de maatschappij dat afval een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten kan krijgen. Dit geeft ons een goede ondergrond om steeds verder te gaan in wat we recycleren en hoe we recycleren.”

 

Waarom duurde het dan zo lang om er een succesverhaal van te maken?

“Om een idee te transformeren in een leefbaar economisch model speelt ook de wetgever een rol. De verplichtingen om te sorteren en te recycleren zijn een essentiële voorwaarde om aan kwalitatief materiaal te geraken. Belangrijk, want om bedrijven te overtuigen om je grondstoffen te verwerken, mag de kwaliteit niet onderdoen voor virgin grondstoffen. Vandaag krijgt de circulaire economie steeds meer de wind in de zeilen. Het besef groeit in de maatschappij dat afval een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten kan krijgen. Dit geeft ons een goede ondergrond om steeds verder te gaan in wat we recycleren en hoe we recycleren. Het is eigenlijk zo moeilijk niet en meer een kwestie van gezond verstand. De transitie naar een groenere wereld gaat immers hand in hand met meer welzijn en meer economische opportuniteiten. We kunnen nog veel meer doen met plastics en daar zullen we de komende jaren vol voor gaan.” Voor meer informatie kunt u kijken op: www.recyclingplastics.eu.  


Verderkijken naar circulaire optimalisaties

Van Werven is een 74 jaar oude Nederlandse familieonderneming met drie divisies: infra, afvalinzameling en recyclage, bio-based products en recycling plastics. In de recyclage van gebruikte harde kunststoffen is Van Werven met zijn zeven vestigingen in Noord-Europa (Nederland, België, Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Zweden en Polen) marktleider in Europa. Zo werden vorig jaar met de ganse Europese Van Werven recycling plastics divisie samen 125.000 ton diverse, nieuwe hoogwaardige grondstoffen gemaakt die ook na gebruik weer keer op keer opnieuw kunnen worden gerecycleerd. Zoals in meerdere andere landen werd er naast de eerste sorteerinstallatie in België (Lanaken) vorig jaar op dezelfde plek in een heuse fabriek geïnvesteerd die vandaag 100% PUUR Belgische grondstoffen maakt! Vanaf april heeft Van Werven er zijn tweede sorteerinstallatie in gebruik genomen, zodat de fabriek volledig optimaal kan beleverd worden. En nog meer concrete circulaire optimalisaties kan Van Werven realiseren samen met zijn partners:

• Onze verhuurder (waar van wij nu ca. 4.5 ha terrein in Lanaken huren) transporteur Meers Internationaal Transport bvba kan via retourtransport gebruikte harde kunststoffen van onze leveranciers mee naar huis nemen en bij ons leveren. Gewoon ecologische, economisch efficiënt.

• We kunnen de lokale maakindustrie ondersteunen. Bijvoorbeeld de firma Matvanced, als een gebruiker van maalgoed heeft geïnvesteerd en is sinds januari 2019 gevestigd in dezelfde loods bij ons in Lanaken. Hierdoor wordt transport ook tot een minimum herleid.

• Verwerken van pvc tot micronisaat als eindproduct welke rechtstreeks wordt geleverd aan eindgebruikers in Europa. Als enige bereikt: ‘einde afvalstatus voor PVC-micronisaat’.

Dit is de lokale, circulaire economie. De eerste stappen worden eveneens gezet om samen met de gemeente Lanaken en Riemst te kijken naar het aanwerven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details