NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Afvalbranden voorkomen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Afvalbranden voorkomen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het is één van de grootste angsten van iedere recyclingondernemer, brand. Of het nu inpandig of op het buitenterrein ontstaat, de impact die een brand op de organisatie heeft is enorm. Recyclingbedrijven nemen in de regel veel voorzorgsmaatregelen. Dat kunnen zachte maatregelen zijn, zoals bijvoorbeeld periodieke ontruimingsoefeningen, maar ook keiharde investeringen zoals sprinklerinstallaties en warmtedetectieapparatuur.

Desondanks ontstaan er jaarlijks meerdere branden in opgeslagen afval of zelfs in inzamelende voertuigen. In de afgelopen jaren ontstonden veel branden als gevolg van broei in ingezameld afval en in matrassen. De laatste jaren is nog een extra oorzaak te benoemen: lithium-ion accu’s en batterijen die bij het (huishoudelijk) restafval worden gegooid. Beschadigde lithium opslagbronnen kunnen spontaan ontbranden wanneer deze aan hitte worden blootgesteld of in aanraking komen met water. Dit kan dus zelfs al in de laadklep van een vuilniswagen plaatsvinden als er door wrijving hitte ontstaat bij een beschadigde batterij.

Afvalinzamelaars en recyclingbedrijven hanteren doorgaans strenge acceptatievoorwaarden en accu’s en batterijen zijn niet toegestaan in het restafval, of dit nu nikkelcadmium- of lithium-ion batterijen zijn. Het is alleen niet mogelijk om door een vuilniszak of (mini-)container heen te kijken om te zien wat de samenstelling hiervan is en of er een bron in zit. En zelfs al was het mogelijk dan zitten genoemde batterijen ook nog eens verwerkt in speelgoed of zelfs wenskaarten. Het voorkomen van afvalbranden kan dus al beginnen buiten de hekken van het afvalbedrijf.

Het is dan ook de hoogste tijd om samen de verantwoordelijkheid te nemen: producenten, consumenten en de recyclingbedrijven. Niet alleen voor de recyclers, maar voor de gehele samenleving. Stel je voor dat door een beschadigd batterijtje een NL-alert moet worden afgegeven omdat in ons overvolle land in de directe nabijheid van woningen en bedrijven een afvalbrand is ontstaan, dat wil je toch niet op je geweten hebben.

Zorg er dus voor dat batterijen altijd apart worden ingeleverd bij de bekende inzamelpunten of op het milieustation, ook al zijn deze batterijtjes nog zo klein.

Taskforce Afvalbranden

In 2019 is de taskforce Afvalbranden gestart. Deze taskforce is in het leven geroepen door provincie Noord-Brabant, NVRD,  Federatie Herwinning Grondstoffen, Transport en Logistiek Nederland, Vereniging Afvalbedrijven en BRBS Recycling. De taskforce heeft tot doel om het aantal afvalbranden aanzienlijk te verminderen samen met andere schakels in de keten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details