NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

2,2 miljoen ton puin vergruisd ­tijdens 22 jaar trouwe dienst

Brussels Recycling Center was daarom als een van de eerste breek­centrales in België COPRO-gecertificeerd. Groep DeKempeneer NV uit Brussel verruilde er in de tweede week van januari een 22 jaar oude NPK betonvergruizer uit de befaamde G serie voor nieuw exemplaar. Mede door tijdige revisies en kundig onderhoud ging de crusher zo ‘ongekend’ lang mee. En hoewel het apparaat hydraulisch nog in prima staat is, is het frame aan het einde van zijn latijn. DemTech BV uit het Nederlandse Zoeterwoude leverde zowel de oude als de nieuwe crusher.

“Jarenlang moest ik een blik werpen op de foto van Ferdinand ­Dekempeneer die trots naast de NPK G-26J staat die we in juni 1998 aan Groep ­DeKempeneer leverden”, vertelt Arthur Polak, eigenaar en vertegenwoordiger van DemTech. “Alhoewel er toen nog vraagtekens bestonden bij de techniek en duurzaamheid van de producten van het Japanse merk, waren de snelheid en de werkdruk – zeker voor die tijd – al ongekend. Dat was te danken aan de Powerbooster, een drukverhoger die in alle NPK G series is geïntegreerd. Daarmee werk je twee keer sneller en kun je de druk tot drie keer verhogen”, legt Polak uit. “Die drukverhoger is zo ontworpen dat deze automatisch in werking treedt, zodra de vergruizer tegendruk ondervindt. Daardoor is de beton­vergruizer, met een relatief lage oliestroom, veel sneller en krachtiger dan vergruizers zonder drukverhoger, terwijl andere hydraulische functies van de graafmachines onbeïnvloed blijven.” 

Ferdinand DeKempeneer in 1998 naast de NPK G-26J.

Ongekend

En ‘ongekend’ was ook het woord dat Dekempeneer altijd weer gebruikte als hij trots wees op de foto aan de wand. Uiteindelijk zou de betonvergruizer maar liefst 22 jaar en 2,2 miljoen ton puin meegaan. Polak wijt die lange levensduur aan de altijd tijdig uitgevoerde revisies. “Bovendien voorzag ­Groeneveld de vergruizer van een centrale smering, waardoor er nooit een pen is vervangen en de speling tot een minimum beperkt bleef.” Volgens ­Polak is de crusher waarmee DeKempeneer op zijn Brusselse recyclage­centrale jaarlijks 100.000 ton puin verwerkte “hydraulisch nog steeds sterk en snel, naar is het frame moe. Er zal veel laswerk aan te pas moeten komen om de vergruizer terug naar nieuw te krijgen.” Na overleg is de oude vergruizer daarom ingeruild voor een nieuwe van hetzelfde type: de NPK G28J. ­Polak: “Aan het nieuwe type zijn slechts kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo is er aan de voorzijde een extra tand geplaatst waardoor het vergruizen ­efficiënter gaat, door schoner brekend materiaal. Hydraulisch zijn de wijzigingen minder inzichtelijk, maar het komt er op neer dat ze in Japan nog steeds zeer betrouwbare producten bouwen, die langer en langer in productie staan met gering onderhoud.” Juist die betrouwbaarheid, de productiecapaciteit en de juiste service van de leverancier heeft DeKempeneer doen besluiten trouw te blijven aan het merk NPK en aan DemTech BV. Polak: “Samen zijn we er trots op dat er na 22 jaar een eindelijk nieuwe foto op het kantoor van Stefaan Dekempeneer, zoon en opvolger van Ferdinand, hangt .” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details