NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
150.000 ton biomassa per jaar verwerkt
Een eerste stap in het verwerkingsproces van compost is het verkleinen.

150.000 ton biomassa per jaar verwerkt

‘Er zijn geen betere sterrenzeven op de markt’

Gezien de enorme aantallen groenafval die Bionerga jaarlijks verwerkt, heerst er op de composteerlocatie van de Vlaamse afvalverwerker een serene rust. Achterop het terrein draait gestaag een Komptech Multistar L3 sterrenzeef. Snoeihout komt er in verschillende fracties uit waarna een wiellader het product in de aangegeven vakken stort. De lucht boven het sorteerterrein beweegt in de hitte. De geur van vermalen hout overheerst. Een sproei installatie zorgt ervoor dat de composthopen vochtig genoeg blijven.

Michael Degelin (l) van PON en Ben Schuurmans van Bionerga.

“Jaarlijks verwerkt Bionerga 150.000 ton gft- en groenafval”, vertelt productiemanager Ben Schuurmans. “Dat zamelen we in heel Limburg in en verwerken we op vijf locaties tot hoogkwalitatieve compost. Je bevindt je nu op een van die vijf locaties, in Pelt.” Van de 150.000 ton bestaat ongeveer tweederde uit groen- en snoeiafval, de rest is GFT. Daarnaast verwerkt Bionerga ook nog eens 200.000 ton huishoudelijk restafval, bedrijfsafval en grofvuil in. Dat wordt in de nieuwe biostoomcentrale in Beringen omgezet in duurzame energie. Terug naar Pelt, één van de vijf composteringsistallaties van Bionerga. Vanuit heel Limburg arriveert hier snoei- en tuinafval, dat op het enorme terrein wordt verwerkt tot compost. Schuurmans: “Snoeihout laten we ter plaatse breken en wordt in kleinere fracties hier afgeleverd. Het tuinafval wordt ingezameld op 43 recyclageparken waar bewoners hun afval kunnen inleveren.” 

Achterop het terrein draait gestaag een Komptech Multistar L3 sterrenzeef.

Verkleinen

Een eerste stap in het verwerkingsproces is het verkleinen en mengen. Dit gebeurt door een hakselaar. Vervolgens wordt het materiaal op hopen opgezet van maximaal 4 m hoogte. Daarop wordt een composthoop verplaatst naar een volgend vak. “Dat gebeurt met de laadschop of omzetter zodat er maximaal zuurstof in het materiaal wordt gebracht. Zo wordt er een betere vermenging verkregen, wat resulteert in een beter composteringsproces en minder kans op geurhinder”, legt Schuurmans uit. 

Na ongeveer vier maanden is een composthoop klaar om afgezeefd te worden. Om zeving van compost mogelijk te maken is in de eindfase een vochtgehalte van ongeveer 30% gewenst. Het afzeven gebeurt door een sterrenzeef in drie fracties. De fijne fractie is het eindproduct groencompost, de grove fracties worden deels hergebruikt in de compostering als structuurmateriaal en gaat deels naar een biomassacentrale. “Het was een vreemd jaar”, constateert Schuurmans terwijl we een hal binnen lopen waar net een Komptech Axtor 4510 mobiele sneldraaier in onderhoud is. “Er is meer vraag naar compost dan aanbod. omdat er minder groenafval binnen kwam. Deels heeft dat te maken met de droge zomers, deels door de tijdelijke sluiting van de milieustraten wegens corona.” 

De fijne fractie is het eindproduct groencompost, de grove fracties worden hergebruikt in de compostering als structuurmateriaal.

Geen betere

De Axtor is één van de twee sneldraaiers die bij Bionerga in bedrijf zijn. Daarnaast draaien er nog drie trommelzeven en twee sterrenzeven van Komptech, stuk voor stuk geleverd door PON Equipment. “Naar mijn bescheiden mening behoort Komptech tot de top van de sterrenzeven die op de markt verkrijgbaar zijn”, zegt Schuurmans terwijl Michael Degelin van PON tevreden toekijkt. “En ook met de sneldraaiers zijn we zeer tevreden. Voordat we tot aankoop overgaan hebben we uitgebreid de mogelijkheid gekregen om te testen en verschillende demo’s gedaan. Uiteindelijk springt Komptech eruit als het gaat om kwaliteit en snelheid van het eindproduct, met name als we spreken over het verkleinen van groenafval.” Maar Schuurmans is ook erg tevreden over de service die Degelin en PON achteraf leveren. “Dat is voor ons een absolute vereiste! Er zijn niet veel leveranciers met een betere service denk ik. Als er iets is hoef je maar te bellen en er staat binnen no time een monteur voor je klaar. Daar ben ik erg over te spreken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details