NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
13,5% meer hergebruikt elektro via kringloopwinkels in 2021

13,5% meer hergebruikt elektro via kringloopwinkels in 2021

Recupel werkt samen met sectorfederaties aan 50% meer hergebruik

In 2021 kregen 409.814 elektrotoestellen een tweede leven in kringloopwinkels. Samen goed voor een gewicht van 1.657.518 kilo. Dat is een stijging van 13,5% t.o.v. het jaar voordien. De koepels van de hergebruiksector Herwin en Ressources en Recupel hebben samen de ambitie om dat aantal de volgende jaren met de helft te verhogen.

Tijdens het eerste coronajaar kende het aanbod van elektrotoestellen in de kringloopwinkels een terugval. Vooral kleren en meubels haalden toen de bovenhand. Het was blijkbaar het eerste wat mensen naar de kringwinkel brachten tijdens de grote opruim die velen hielden. Die verhouding kwam in 2021 terug in evenwicht met een stijging van het hergebruikvolume van tweedehandselektro met 13,5%.

Die positieve trend willen de hergebruikkoepels Herwin en Ressources samen met Recupel de komende jaren graag verderzetten. Ze mikken zelfs op een stijging van 50%. In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst wil Recupel de sector ook financieel stimuleren om het hergebruikvolume nog op te drijven met een bijkomende vergoeding voor voorbereiding op hergebruik.

Daarnaast bekijken beide partijen hoe ze met praktische maatregelen de aanvoer van herbruikbare toestellen nog kunnen verhogen door bij inzameling beter voor te sorteren en bewarende beschermingsmaatregelen.

O.m. op containerparken lopen testprojecten om nog bruikbare en kapotte toestellen te scheiden en meer verfijnde inzamelrecipiënten te voorzien. Ook met transporteurs worden afspraken gemaakt hoe dit nog beter georganiseerd kan worden op overslagstations, waar hergebruikcentra hun toestellen komen uitselecteren.

Nu de herstelcapaciteit van kringwinkels geleidelijk aan wordt opgevoerd, wil Recupel ervoor zorgen dat deze allemaal toegang hebben tot productdatabanken en daarvoor de abonnementen financieren. Op termijn moeten ook scanning- en herkenningstechnologie helpen bij het vooraf identificeren van producten en hun herbruikbaarheid.

Eva Verraes, directeur HERW!N, koepel van de Kringwinkels: “Wij zijn heel blij met de samenwerkingsovereenkomst. Want om de circulaire economie te laten groeien en zo ook te kunnen blijven inzetten op het inzamelen, herstellen en hergebruiken van elektrotoestellen zijn veel handen nodig. Als je weet dat er vandaag meer mensen langdurig ziek zijn dan werkloos dan weet je dat er meer inspanningen nodig zijn om deze mensen aan het werk te krijgen. Een socialere en meer circulaire economie is hier het antwoord op.”

Eric Dewaet, CEO van Recupel: “De helft meer hergebruik is een ambitieuze doelstelling. Met de nieuwe overeenkomst en de engagementen van alle partners op het terrein moet dat lukken. Samen zorgen we voor een groter en kwalitatiever aanbod. Iedereen kan meehelpen: lever op tijd je ongebruikte toestellen in. Hoe langer je ze thuis laat rondslingeren, hoe moeilijker verkoopbaar ze worden! “

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details