NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Ton Van der Giessen, CEO Van Werven.

10 miljoen ton in 2025

Tien miljoen ton plastic recycleren in 2025: dat is het plastic recyclagedoel van de Circular Plastic Alliance. In 2018 is deze Alliance ­opgericht door de Europese Commissie en inmiddels, door ondertekening van een declaratie, gesteund door meer dan 300 organisaties. Om transparant te laten zien hoe ver we zijn met het behalen van de doelstelling, is PolyREC aangewezen als monitoringorganisatie. 

PolyREC is een initiatief van zeven overkoepelende brancheorganisaties: ­Plastic Recycling Europe (PRE), Polyolefin Circular Economy Platform (PCEP), Vinyl Plus, Plastics Europe, Styrenic Circular Solutions, PetCore en de EU manu­factures of EPS (EUMPS). PolyREC gebruikt de tool RecoTrace voor het vast­leggen van alle gerecycleerde en toegepaste plastic volumes. Deze tool is mede gebaseerd op de ervaringen van Vinyl Plus. Een organisatie met twintig jaar ervaring in de vastlegging van gerecycleerde PVC volumes. 

Peter Brughmans

Volledige plaatje zien

Misschien denkt u tijdens het lezen ‘wat een verscheidenheid aan namen van organisaties en systemen’, maar plastic recycling is door de vele verschillende soorten en toepassingen ook geen makkelijk onderwerp. Alleen door het ­grotere belang te zien in de recyclage van plastic en het positieve effect op klimaatverandering, kunnen we de 10 miljoen ton waar maken. De kracht van deze samenwerking zit in het feit dat al deze organisaties diep door­drongen zijn van deze ambitie. Samen hebben zij alle kennis en expertise om het grote doel te realiseren en te monitoren.

Liggen we op schema? 

Die vraag hoor ik regelmatig voorbij komen. Als je de gemiddelde stijging van de afgelopen jaar ziet, is het antwoord ‘nee’. De boost moet nog komen in de laatste jaren tot 2025 en dat is al over 3,5 jaar. Het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen kunnen samen die boost geven. Het ver­plichten van het gebruiken van recycled content, CO2-belasting en een verbod op het storten en verbranden van recycleerbaar afval, zijn stappen waarbij de overheid een belangrijke rol speelt. Het bedrijfsleven moet investeren in uitbreiding van sorteer- en recyclagecapaciteit en kennisinstellingen kunnen een rol spelen in verdere innovatie van de recyclageprocessen en kwaliteits­verbeteringen. ­Samen maken we progressie in de stijging van de gerecycleerde en toe­gepaste volumes. Als de grafiek er eind 2025 uitziet als de bekende hockeystick, zullen de volgende generaties ons dankbaar zijn!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details