Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Kunststofrecyclage

​Het effect van belasting op plastic recyclage

foto Peter Brughmans 2016 (door Kris van Exel) (1)(ENT_ID=11559 kopiëren

Tekst | Peter Brughmans

Beeld | Van Werven

17 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Dit onderwerp kan vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Heeft belasting een positief effect als je het invoert op nationaal of Europees niveau? Hef je de belasting op polymeren als basisgrondstof voor productie, of pas later in het proces op geproduceerde plastic producten? Hoe gaan we om met de import van plastic producten? Wat is het effect op de concurrentiepositie en het mogelijk ‘verschuiven’ van de industrie naar andere landen waar geen belasting wordt geheven 

Veel vraagtekens, die het doel van de vraag al snel laten ondersneeuwen: verbetert de afzet van recyclaat als we belasting gaan heffen? Daarover zijn plastic recycleerders het eens. Een belasting op virgin plastic gaat het recyclageprobleem niet oplossen. De invoering van een verplichting op recycled content – voor meerdere categorieën plastic producten – is een beter instrument. Daarmee koppelen we de prijs van recyclaat los van de prijs van virgin materiaal, waardoor de plasticrecyclagemarkt stabiliseert en professionaliseert.

Verbod op storten

Het probleem voor recycleerders is overigens niet de afzet van recyclaat, maar het vinden van plastic afval dat geschikt is voor recyclage. Verreweg het meeste recycleerbare plastic afval wordt in Europa nog altijd gestort of verbrand, omdat dat goedkoper is. Een belasting op virgin plastic gaat dit probleem niet oplossen; dit vraagt om maatregelen aan de afvalkant. In landen waar nog veel afval wordt gestort, helpt een stortverbod of belasting op het storten van afval veel beter. Dat zou tegelijkertijd positieve effecten hebben op andere recycleerbare stromen. 

Verbod op verbranden

In landen waar brandbaar afval in een AVI wordt verwerkt, zou een ­belasting op het verbranden van recycleerbaar afval een steun in de rug zijn voor ­recycleerders, maar nog beter is een verbod. Eerst het afval sorteren op ­recycleerbare stromen, alvorens het residu te verwerken in een AVI. Dát zet zoden aan de dijk en helpt hergebruikdoelstellingen te realiseren! 

Gezamenlijk meerjarenplan

Deze aanpak vraagt om een gezamenlijk strategisch meerjarenplan van de politiek en het bedrijfsleven. We kunnen het niet van de ene op de andere dag invoeren, dat begrijpt iedereen. Maar een duidelijk plan met heldere keuzes en mijlpalen zet ondernemers in de starthouding. Investeringen zijn nodig om zowel het sorteren als recycleren mogelijk te maken. De afval- en recyclage-industrie pakt dat graag op, als we kunnen rekenen op duidelijke sturingsmaatregelen en ingangsdata. De per 2 juli 2021 inwerking getreden VLAREMA-8 regeling is hiervan een mooi voorbeeld.

Laten we er niet te lang mee wachten. Al het afval wat we in de tussentijd storten of verbranden, kunnen we (ook in de toekomst) niet meer recycleren!  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details