Noord-Ierse expert maakt furore op Belgische recyclagemarkt

Kwaliteit begint met de keuze voor het juiste materiaal. M&K Group pioniert sinds 1977 in het ontwerp, de fabricage, de installatie en de support van afvalbehandelings- en -recyclagemachines. Het biedt afval- en recyclagebedrijven, de energie-industrie en het mijnontginningswezen innovatieve sleutel-op-de-deur oplossingen. De Noord-Ierse onderneming is niet nieuw op de Belgische markt, want haar naam was voordien al verbonden aan uitrustingen met de initialen ‘MK’ (een afkorting van MasterKreen).

De hoofdzetel van M&K bevindt zich in het Noord-Ierse Dungannon, het mondiale centrum voor producenten van recyclagematerieel en -oplossingen. Meer dan 90% van alle bestaande recyclage-installaties rolt er van de band. “Het is een beetje het Silicon Valley van onze sector. Alle grote internationale spelers die zich toeleggen op recyclage zijn er gevestigd”, vertelt Philippe Helguers, onafhankelijk commer­cieel agent voor de commercialisatie van het recyclagegamma van M&K Group. Het familiebedrijf van weleer groeide uit tot een mondiale groep die in België wordt beschouwd als dé referentie op het vlak van recyclage- en zeeftechnologie. Desondanks hecht het veel belang aan rechtstreeks contact met de eindklant. Oprichter Kévin Rafferty staat nog steeds aan het hoofd van de onderneming en kreeg in de tussentijd versterking van zijn zonen Nigel en Desmond. “Vaak ontvang ik zelfs op zondagen nog mails van hen”, prijst Helguers de mentaliteit van zijn werkgevers.

Heldere strategie en objectieven
De voornaamste doelstelling van M&K is het aanbieden van performante en rendabele oplossingen, in functie van een langetermijnsamenwerking met zijn klanten. Wat de fabricage van machines en het verlenen van diensten in zijn specialisatiedomein betreft, wil het bedrijf absoluut de nummer één blijven. Gezien de ambitie om steevast hoogkwalitatieve uitrustingen te produceren, is M&K niet tevreden met middelmaat. “Als totaalfabrikant gebruikt het elektronische componenten van Siemens en platen met een dikte van 8 mm (in plaats van de courante 4 mm). We hebben dus zeker niet te maken met de ‘made in China’ standaarden”, benadrukt Helguers.


De nieuwe afvalscheidingsinstallatie van CETT P. Monseu deelt banaal industrieel afval op in twaalf verschillende fracties.

Volledige afvalscheidingsinstallatie
In maart 2017 leverde M&K een volledige afvalscheidingsinstallatie bij CETT P. Monseu, dat gevestigd is in het industriepark van Rochefort. De firma is sinds 2001 actief in de verzameling en de scheiding van niet-gevaarlijke afvalmaterialen en kan grote winkelketens zoals Lidl, Aldi en Colruyt tot zijn klanten rekenen. De installatie is bestemd voor de behandeling van DIB (banaal industrieel afval), dat opgedeeld wordt in twaalf verschillende fracties (onder meer plastic, papier, hout, karton, ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende materialen en lichte producten). “Onze keuze viel op M&K omdat het een compleet pakket aanbiedt”, vertelt CETT-directeur Pierre Monseu. “Het gaat niet zomaar om een tafel, maar om een volledige keten met een toevoersysteem, een zeef, zuigers, scheiders, een sorteercabine, elektromagneten …”

Tekst: Alexia Aughuet     Beeld: M&K Group