Iveco Daily Blue Power

International Van of the Year 2018

Het Iveco Blue Power-gamma is uitgeroepen tot ‘Internationale bestelwagen van het jaar 2018’. De Iveco Daily is al voor de derde keer aan het feest in de 26 jaar dat deze prestigieuze onderscheiding wordt uitgereikt.

De jury voor deze internationale onderscheiding was samengesteld uit 25 vakjournalisten, afkomstig uit 23 Europese landen, Turkije en Rusland. Zij mochten elk twaalf punten uitdelen, waarbij geen enkele kandidaat meer dan zeven punten mocht krijgen van hetzelfde jurylid. Het Iveco Blue Power-gamma verzamelde 113 punten en liet daarmee de vernieuwde Ford Transit Custom (79 punten) ver achter zich. De top drie werd vervolledigd door de milieuvriendelijke Volkswagen Caddy TGI op aardgas.

Ecologische duurzaamheid
De prestigieuze prijs is een erkenning voor de inspanningen die Iveco levert om de ecologische duurzaamheid van zijn voertuigen te verbeteren. De juryleden waren het erover eens dat de Daily Blue Power de belangrijkste rendabele oplossingen verenigt om de milieu-impact van bestelwagens in stedelijke gebieden te beperken. De jury was onder de indruk van de technische innovatie van Iveco’s nieuwe gamma, van het rijplezier dat de Daily Hi-Matic Natural Power biedt en van het feit dat het merk nu al zijn nieuwe Real Driving Emission-diesel voorstelde – drie jaar voordat de RDE-regels van de Europese Unie van kracht worden voor bestelwagens. Juryvoorzitter Jarlath Sweeney vatte de stemming van de jury als volgt samen: “We feliciteren Iveco voor de indrukwekkende ontwikkelingen met de Daily Blue Power. Iveco is altijd al een wegbereider geweest inzake duurzaamheid in het LCV-segment. Het nieuwe Daily Blue Power-gamma bevestigt die positie.”

Bij het in ontvangst nemen van de prijs zei, Iveco Brand President Pierre Lahutte: “In het jaar van zijn veertigste verjaardag werd de Daily voor de derde keer verkozen tot ‘Internationale bestelwagen van jaar’. Naast het geprezen en succesvolle product erkent deze prijs de uitzonderlijke inspanningen van Iveco om op doorslaggevende wijze bij te dragen aan de strijd voor schone lucht in onze steden en de verlaging van de CO2-emissies. In zijn elektrische, aardgas- en meest geavanceerde dieselversies is Daily Blue Power het eerste en enige voertuig dat drie keuzemogelijkheden biedt, die vooruitlopen op regelgevingen die de toegang tot steden meer en meer zullen beperken. Dit stelt de investering van onze klanten veilig en geeft hen het concurrentievoordeel dat ze nodig hebben om hun duurzame bedrijven te ontwikkelen.”

Drie-eenheid
Met het Daily Blue Power-gamma wil Iveco een duurzame oplossing bieden voor distributie in  stedelijke gebieden. De milieuvriendelijke versies zijn te herkennen aan een helblauwe grille. Optioneel kunnen de velgen in dezelfde kleur geleverd worden. Om aan alle behoeftes te kunnen voldoen, bestaat het gamma uit drie aandrijfmodi:

Daily Electric heeft een volledig elektrische aandrijving. Hij is ontworpen voor gebruik in steden met de strengste toegangsbeperkingen. Zijn rijbereik gaat tot 200 km in stedelijke omgevingen, en de batterijen bieden optimale prestaties in alle weersomstandigheden. Zijn snelle laadmodus van slechts 2 uur wordt aangevuld door een Eco-Power-rijmodus en een regeneratieve remfunctie, die de efficiëntie verder verbetert.

Daily Euro 6 RDE 2020 Ready is de eerste bestelwagen die goedgekeurd is voor de regelgeving rond Real Driving Emissions 2020 (RDE). Dit model loopt vooruit op de uitdagende milieudoelstellingen voor 2020, met een oplossing die onafhankelijk werd gecontroleerd door de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Het vermogen is afkomstig van Iveco’s 2.3 liter F1A-motor, die volledig opnieuw ontwikkeld is. Hij biedt een groter slagvolume dan andere constructeurs, wat garant staat voor een grotere duurzaamheid en lage NOx-emissies. De Daily Euro 6 RDE 2020 Ready is bijzonder zuinig: hij verbruikt tot 7% minder brandstof in vergelijking met de huidige versie, dankzij zijn Start & Stop-systeem en Michelin Agilis +-ecobanden. Daily Hi-Matic Natural Power combineert een aardgasmotor met een achttrapsautomaat en is de eerste om dat te doen in het bestelwagensegment. Hij is stil, wat uiteraard een troef is in stadsverkeer, en is gemiddeld 2,5% zuiniger dan een handgeschakelde versie. Zijn 3.0 liter F1C-motor levert 136 pk en 350 Nm, het hoogste koppel binnen het segment, produceert 76% minder roetdeeltjes en 12% minder NOx-emissies dan de equivalente Euro VI 3.0 literdieselversie. In stedelijke omstandigheden ligt de CO2-uitstoot normaal gezien 3% lager dan bij diesel, maar dit stijgt tot 5% dankzij de geavanceerde Hi-Matic-transmissie. Als er biomethaan wordt gebruikt, zijn er zo goed als geen CO2-emissies (verlaging van 95%).  Voordien was Iveco ook de eerste bedrijfsvoertuigenconstructeur die het potentieel van aardgas heeft erkend door een volledig gamma bestelwagens, vrachtwagens en bussen op aardgas te ontwikkelen.

Iveco Daily

Aardgas
Onlangs werd Iveco door de International Association for Natural Gas Vehicles uitgeroepen tot ‘NGV Global Industry Champion 2017’, als erkenning voor zijn engagement voor de aardgassector en zijn inspanningen voor de ontwikkeling van de CNG- en LNG-markten. Iveco was ook de enige vrachtwagenconstructeur die op de shortlist stond voor de zesde jaarlijkse ‘European Gas Awards of Excellence 2017’. Het merk werd genomineerd in de categorie ‘Project van het jaar’, voor zijn duurzame visie op zwaar transport, die tot de ontwikkeling van de eerste langeafstandsvrachtwagen op aardgas leidde. De nieuwe Daily, waarop dit nieuwe gamma voortbouwt, won de prestigieuze prijs ‘Van of the Year’ al bij zijn introductie in 2015.

Tekst en beeld | Leo Van Hoorick